Izudin Prohić, dječak kojeg je Mladić pomilovao po kosi

Radiosarajevo.ba
Izudin Prohić, dječak kojeg je Mladić pomilovao po kosi

U posljednjih nekoliko dana, u medijima se pojavljuje mladić po imenu Izudin iz Srebrenice koji tvrdi da je bio u Potočarima jula 1995. godine i da se susreo s Ratkom Mladićem. 

Izudin Alić iz sela Prohići kod Srebrenice tvrdi da je on dječak s videosnimka i da je bio 11. jula 1995. godine u Potočarima, gdje mu je general Mladić prišao i pitao ga za ime i poklonio mu čokoladu. Izudin se nerado sjeća tog događaja. 

„Bio sam tu, pomilovao me i dao mi čokoladicu. Nisam tog čovjeka poznavao. Nisam znao ko je taj čovjek. Pitao me kako se zovem i koliko godina imam.
Tek kada je odrastao, Izudin je saznao ko je ustvari general Mladić - čovjek odgovoran za smrt njegovog oca, rođaka, prijatelja i komšija 

„On će najvjerovatnije tvrditi da to nije uradio. A jeste odgovoran za genocid, on je to uradio, treba da odgovara, u Haagu ćemu se suditi. Ne volim nikako da se prisjećam toga dana kad se desio taj genocid. I ja sam možda mogao biti ovdje, ali sam ostao živ fala Bogu. 

Izudin je s familijom iz Potočara prebačen u Kladanj i godinama je stanovao po neuvjetnim i kolektivnim centrima u okolini Tuzle. Vratio se u svoje selo, nema stalnog posla, već povremeno radi kao fizički građevinski radnik. 

„Teško je ovdje. Nema našeg naroda, sela su prazna. Ljudi su pobijeni, negdje nedostaju kompletne porodice i više od pola sela“, kaže Izudin. 

Zbog svega onoga što je Mladić učinio i za šta je odgovoran, Izudin smatra da treba da dobije zasluženu kaznu:
„Ja bih mu presudio da ostane u zatvoru do kraja života". 

Izudin veoma često dođe u Memorijalni centar Potočari i prouči Fatihu ocu i svim onima koji su ovdje ukopani.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije