Izrael imenovao novog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu: Stiže Galit Peleg

2
Radiosarajevo.ba
Izrael imenovao novog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu: Stiže Galit Peleg
Foto: Twitter / Galit Peleg (lijevo)

Nova ambasadorica Izraela za Bosnu i Hercegovinu bit će Galit Peleg.

Ova izraelska političarka potvrdila je to preko zvaničnog Twitter naloga.

"Prije devet godina prvi put sam posjetila BiH i nisam mogla odoljeti njenoj ljepoti. Putovala sam u Mostar, Sarajevo i Banjaluku. Ko bi pretpostavio da ću se nakon devet godina vratiti kao ambasadorica u ovu zemlju”, navela je Peleg.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Ona će na ovoj poziciji zamijeniti dosadašnjeg ambasadora za BiH Noaha Gala Gendlera kojeg je izraelski premijer Yair Lapid ukorio nakon što je podržao plan izborne reforme u Bosni i Hercegovini na način koji odgovara HDZ-u i Zagrebu.

Ko je nova ambasadorica?

Galit je bila na poziciji šefa Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku. Služila je kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a nakon odsluženja vojnog roka studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistočne studije i Međunarodne odnose. Tokom studija Galit je radila sa tinejdžerima kroz nekoliko projekata, institucija i internata u Haifi i Jerusalimu.

Ukoren izraelski ambasador zadužen za BiH zbog podržavanja HDZ-ovog prijedloga za Izborni zakon

Ukoren izraelski ambasador zadužen za BiH zbog podržavanja HDZ-ovog prijedloga za Izborni zakon

Godine 1998. pridružila se izraelskoj diplomatskoj službi kao kadetkinja. U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku. Od 2001-2005 bila je zamenica ambasadora u Srbiji, gde se fokusirala na ponovno uspostavljanje međusobnih odnosa između Izraela i Srbije tokom procesa raspada Jugoslavije.

U periodu 2007-2011, Galit je bio šef kancelarije za vezu sa Evropskim parlamentom u Misiji Izraela pri Evropskoj uniji u Briselu.

Nakon povratka u Jerusalim, vodila je posebne projekte u oblasti „brendiranja Izraela“ i radila sa vodećim PR firmama u Evropi, preko svoje pozicije u Odjelu za medije i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova. Pokrenula je kampanju pod nazivom “Start Tel Aviv” za promociju Izraela kao start up nacije, u saradnji sa gradom Tel Avivom. Ovaj program, koji dovodi nejevrejske poduzetnike u Izrael i pretvara ih u “ambasadore Izraela”, nastavlja se i danas u više od 50 zemalja širom svijeta.

Tečno govori hebrejski, engleski, francuski, a govori arapski i srpski jezik.​

Sastanak s Čovićem

Galit se susrela i sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, tokom njegove posjete Izraelu. On joj je poklonio stranicu iz sarajevske Hagade koja datira iz 14. stoljeća.

Podsjetimo, u memorandumu koji je uputio izraelski ambasador, a u kojem se navodi da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”. Ovo je izazvalo burne reakcije, prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije