Izrabljivanje radnika energetike u RS-u

Radiosarajevo.ba
Izrabljivanje radnika energetike u RS-u

 

Predstavnici Sindikata udruženih radnika energetike u Republici Srpskoj optužili su ruske vlasnike poduzeća iz sustava naftne industrije tog bh. entiteta da ne primjenjuju kolektivne ugovore i krše prava radnika, ne isključujući mogućnost ni obustave rada, ako ne postignu dogovor s poslodavcima.

Već nekoliko mjeseci tražili su od poslodavaca, ruske kompanije “NeftegazInKor”, koja je većinski vlasnik poduzeća "Petrol”, "Rafinerije nafte“ Brod i Rafinerije ulja Modriča, da se potpiše novi kolektivni ugovor, te poveća cijena rada, ali do sada postavljeni rokovi za dogovor nisu ispoštovani.

Predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije RS-a i Sindikalne organizacije Rafinerije nafte Brod Danilo Broćilo ukazao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je u Rafineriji i danas u primjeni najniža plaća i koeficijenti za njen obračun, odnosno linearna primjena kolektivnog ugovora, te da nemaju mogućnost naplate prekovremenog i rada u dane praznika.

Branko Rađenović, predsjednik Sindikalne organizacije “Nestro petrola” Banja Luka, naglašava da im je poslodavac ukinuo kolektivni ugovor, te da će se zbog toga boriti za prava zaposlenih, od kojih su neki i na spisku od 180 onih koji bi kao tehnološki višak mogli ostati bez posla.

“Aktima koje je donio poslodavac znatno su umanjena prava radnika u vezi s pitanjem cijene rada, prijevoza i toplog obroka. Povećanja plata nije bilo, a u narednom periodu pokušaćemo da vratimo prava radnika”, naveo je Rađenović.

Pozvali su ruske vlasnike da se vrate pregovorima sa sindikalcima, jer je nezadovoljstvo radnika preveliko.

Također, traže i da se poštuju zakoni u RS-u, a ne da poslodavac govori "kako je to u Rusiji".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije