Izmjene zakona o otkupu stanova bez podrške

Radiosarajevo.ba
Izmjene zakona o otkupu stanova bez podrške

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo nije dobio većinsku podršku na današnjoj (12. april) sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

U proceduru ga je  krajem februara dostavila Federalna vlada, a poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH jučer je neuspješno predlagao da ga zasad ne razmatra Parlament dok Ustavni sud ne dostavi svoje mišljenje o stavkama u dijelu koji se odnosi na otkup privatnih stanova na kojima postoji stanarsko pravo. 

Predloženim izmjenama je bilo predviđeno da nosioci stanarskog prava ne mogu otkupljivati stanove koji se vode kao privatno vlasništvo ako zahtjev za povrat podnese vlasnik, odnosno njegov nasljednik prvog reda. 

U slučaju da vlasnik ili njegov nasljednik ne  bi blagovremeno podnijeli zahtjev ili kad bi se utvrdilo da vlasnika ili nasljednika prvog reda nema, nosilac stanarskog prava bi dobio priliku za otkup; u suprotnom, imao bi pravo na zamjenski stan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije