Izjašnjavanje optuženih o zločinima

Radiosarajevo.ba
Izjašnjavanje optuženih o zločinima


Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice će se izjasniti optuženi za zločine počinjene u Konjicu i Busovači.

Za ponedjeljak, 15. aprila, zakazano je izjašnjenje Osmana Brkana i Ibre Macića, optuženih za zločine u Konjicu počinjene 1992. godine. Oni su, prema optužnici, 13. juna 1992. u selu Blace ubili četiri starice srpske nacionalnosti.

Isti dan o krivici bi trebalo da se izjasni Zoran Milić, kome su na teret stavljeni zločini u Busovači počinjeni 1993. godine. On je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

Završne riječi na obnovljenom suđenju

U ponedjeljak i utorak, 15. i 16. aprila, završnu riječ će iznijeti Odbrana na obnovljenom suđenju Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženim za zločine u Krupi na Uni.

U ponedjeljak će u svoju korist svjedočiti Dževad Salčin, kome se zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom, sudi za zločine u selu Trusina kod Konjica.

Novi svjedoci pojaviće se u utorak na suđenjima Edinu Džeki, optuženom za zločine u Jablanici i Trusini; Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, kojima su na teret stavljeni zločini u Bratuncu; te Predragu Milisavljeviću, Ljubomiru Tasiću i Milošu Panteliću, optuženima za zločine u Višegradu.

U utorak se nastavlja suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine, kao i Oliveru Krsmanoviću, kome su na teret stavljeni zločini u Višegradu.

Nastavak suđenja za zločine u Sarajevu, Čajniču...

Za srijedu, 17. aprila, zakazan je nastavak suđenja Zemiru Kovačeviću za zločine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda; Milunu Kornjači, kome su na teret stavljeni zločini u Čajniču; kao i Zoranu Dragićeviću za zločine u Sarajevu.

Istog dana, novi svjedoci biće saslušani na suđenjima Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženim za genocid u Srebrenici; Branku Vlači za zločine u Vogošći; te Veselku i Ivi Ragužu, kojima su na teret stavljeni zločini u Stocu i Čapljini.

Suđenje Željku Jukiću za zločine u Prozoru nastavlja se u četvrtak, 18. aprila, a dan kasnije novi svjedoci pojaviće se na suđenjima Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu, te Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću, kojima su na teret stavljeni zločini u Čarakovu kod Prijedora.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice biće nastavljena obnovljena suđenja optuženima za genocid u Srebrenici – u ponedjeljak Željku Ivanoviću, a u četvrtak Momiru Pelemišu.

U utorak se nastavlja obnovljeno suđenje Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženim za zločine u Ključu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije