Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica koštat će 22 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica koštat će 22 miliona KM
Foto: Kanton Sarajevo / Projekat izgradnje tramvajske pruge
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali su danas Sporazum o poslovnoj saradnji za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su zastupnici u Skupštini KS Fikret Prevljak i Mirza Čelik, premijer KS Adem Zolj te ministri u Vladi KS koji su u prostorijama ove općine održali svoje sjednice te zajedno sa svojim domaćinima iz Općine upriličili prezentaciju do sada realiziranih zajedničkih projekata, ali i onih koji se planiraju realizirati.

Jedan od takvih kapitalnih projekata, a sa čijim detaljima su ih upoznali projektanti IPSA Instituta, je i izgradnja tramvajske pruge prema ilidžanskom naselju Hrasnica, čija je ukupna finansijska vrijednost ulaganja procijenjena na 22 miliona KM. Pomenuta sredstva će se osigurati u budžetima Kantona Sarajevo i Općine Ilidža za 2019. i 2020. godinu.

"Ovaj projekt će doprinijeti razvoju Općine Ilidža, odnosno područja Hrasnice. Zajedno s općinom planiramo i druge kapitalne projekte koji se odnose na žičaru, na uspostavljanju boljih saobraćajnih veza sa Hrasnicom, Sokolović Kolonijom, Stojčevcem i Vrelom Bosne", naglasio je premijer Zolj.

Dodao je kako je ovo projekt o kojem se govori dugo, ali se nažalost nikada nije realizovao, zbog čega su se u Vladi KS opredijeli da zajedno s Općinom Ilidža rade glavni projekt koji je u završnoj fazi.

Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se ‘čuvao’, jer se radi o zaštićenom koridoru za tramvajsku prugu i nastojat će se, kako je naveo premijer Zolj, izgraditi tipska stajališta sa svim optičkim kablovima koje je neophodno postaviti uz tramvajske šine i povezati to digitalno i displejima kako bi to bila savremena tramvajska pruga.

Najavio je da je Vlada KS planirala za narednu godinu nabavku novih tramvaja, nakon što se završi izgradnja pruge.

"Očekujemo da Općina riješi sve imovinsko-pravne odnose, a mi ćemo se uključiti u realizaciju i finansijski podržati ove projekte", istakao je premijer Zolj.

Po njegovim riječima, prva dionica rekonstrukcije tramvajske pruge od Ilidže do Nedžarića krenut će uskoro.

"Danas je Vlada KS izrazila svoju spremnost kako bi se što brže krenulo sa realizacijom projekta izgradnje pruge prema Hrasnici. Želim da kažem da postoji velika podrška od strane načelnika Općine Ilidža, predsjedavajućeg općinskog vijeća, zastupnika Čelika i Prevljaka, te ministra Kazazovića, koji su bili uporni da se ovaj projekt započne realizirati. Cilj Ministarstva saobraćaja je da Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo dobije ekološki čist prijevoz, što znači što više tramvaja, trolejbusa, a što manje autobusa koji stvaraju emisiju negativnih čestica u zrak. Glavni projekt je u završnoj fazi, očekujemo da će biti gotov u narednih 15-tak dana, i tada može da se raspiše tender za izgradnju pruge", rekao je ministar Fišo nakon potpisivanja ovog sporazuma.

Dodao da je kako bi se ovaj kapitalni projekt trebao okončati za naredne tri godine.

"Mi smo spremni raditi prugu bez obzira na cijenu. S druge strane, računamo da će četiri tramvaja stalno kružiti na ovom dijelu. Radimo ovo kao prvu fazu, dok bi druga faza bila popravak pruge do čaršije", rekao je načelnik Memić.

Istakao je da je Općina spremna učestvovati u svim načinima izgradnje i modernizacije pruge.

"Treća faza bi bila spajanje Dobrinje i Nedžarića, jer je to najkraći put u Sarajevo. Čim počnemo prugu, već razmišljamo o sredstvima za žičare-znači, kabinska žičara do Bjelašnice, da otvorimo gore prostor za boravak tokom cijele godine i kabinska žičara s Vrela Bosne do Golog Brda, a između toga da bude prostor za sportove, za zabavu i druge sadržaje. Uradili smo već otprilike 50 posto stvari, otkup zemljišta je bio jako skup ali smo uspjeli završiti, a oni koji misle da je ovo utopija varaju se", dodao je načelnik.

Po njegovim riječima, tramvajska pruga će biti od velikog značaja za razvoj Ilidže, za nove investicije prije svega, ali i povratak stanovništva i nova naseljavanja.

"Računamo da ćemo sa projektom ‘Nova Ilidža’ i ovom prugom imati 20.000 stanovnika više u narednih 10 godina", potcrtao je načelnik Memić.

Dodao je da bi izgradnju počeli već sutra da nema zakonskih ograničenja, protokola i slično.

"Spremni smo pod svim uslovima skratiti taj rok. Ovo je u interesu stanovnika i mi ćemo to uraditi. Čim bude gotov javni poziv na osnovu izvedbenog plana, u što kraćem roku, tražit ćemo adekvatne firme izvođače radova. Pruge mora biti, gradit će se, čekali smo je 50 godina", riječi su načelnika Memića.

Zastupnik Čelik je iskazao zadovoljstvo što je na kraju mandata zajednička inicijativa zastupnika Prevljaka i njega za izgradnju ove tramvajske pruge krenula sa implementacijom.

"Radili smo dugo na ovom projektu, jer zahtjevi građana i lokalne zajednice za izgradnju ove pruge traju već 20 godina. Hrabro smo krenuli u ovaj projekt, jer smo usvajanjem ovogodišnjeg Bužeta Općine Ilidža planirali oko pet miliona maraka koja ćemo zajedno sa kantonalnim sredstvima u iznosu od dva miliona utrošiti za prvu fazu njegove realizacije. Tu podrazumijevamo građevinske radove, za koje očekujemo da će se relativno brzo završiti", naglasio je zastupnik Čelik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije