Izglasana Deklaracija o pravu na izučavanje nacionalne grupe predmeta

Radiosarajevo.ba
Izglasana Deklaracija o pravu na izučavanje nacionalne grupe predmeta

Deklaracija o podršci zahtjevima za obrazovanjem djece na maternjem jeziku i o njihovom pravu na izučavanje nacionalne grupe predmeta izglasana je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

"Podržavaju se zahtjevi roditelja djece iz Republike Srpske (RS) kojima se traži od nadležnih institucija RS-a da se djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta te da se adekvatno riješi nacionalni sastav školskog odbora u Konjević-Polju", prva je tačka Deklaracije. 

Pozvane su sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, a prvenstveno Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, da u skladu s Ustavom BiH i ustavima entiteta i kantona riješe probleme djece, kako iz Konjević-Polja, tako i u cijeloj BiH

Deklaracijom su također pozvane sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da omoguće neometano pravo na obrazovanje na maternjem jeziku za svu djecu, u skladu s Ustavom. 

Visoki predstavnik u BiH je pozvan da u skladu s njegovim mandatom utiče na ostvarivanje prava na obrazovanje i vraćanje djece u školske klupe.

Ovu deklaraciju je inicirao delegatski klub bošnjačkog naroda. U inicijalnom prijedlogu su Bošnjaci pozivali prvenstveno na rješavanje problema učenika iz Konjević-Polja čiji roditelji već dugo protestiraju ispred Ureda visokog predstavnika, tražeći da vlasti RS-a omoguće njihovoj djeci školsku nastavu na maternjem jeziku i izučavanje grupe nacionalnih predmeta.

Konačni oblik Deklaracija je dobila nakon što su delegati Srbi, kao prethodno i Hrvati, zatražili da ona podrži slična prava za svu djecu u BiH.

Osim Deklaracije, delegati Doma naroda su danas podržali Prijedlog zakona o zaštiti jemaca u FBiH, koji je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić.

Njen zakon, iako je podržan i u Predstavničkom domu, još ne može stupiti na snagu jer je zbog velikog broja amandmana usvojen u različitim tekstovima u dva parlamentarna doma. Zbog toga će tekst morati na usaglašavanje zajedničke komisije čiji su članovi iz oba doma.

U osnovi, Čikić je predložila da banke ne pozivaju žirante zbog neurednog platiše kredita dok ne budu isrpljene sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika. 

Naredni zakon koji su danas odobrili delegati Doma naroda odnosi se na produžavanje roka za verifikaciju potraživanja starih deviznih štediša u Federaciji do kraja decembra iduće godine. Sadašnji rok za to ističe 31. decembra 2013.

Podržan je i Prijedlog zakona o izmirenju obaveza FBiH prema Federalnom zavodu PIO. Iz Vlade FBiH je obrazloženo da će na osnovu tog zakona, ove godine biti izmireno 18 miliona KM duga za PIO, koji je 2012. godine iznosio 176.421.000 KM.

Dom naroda je danas većinom glasova dao i saglasnost  za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje HE Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela u iznosu od 35.000.000 eura. 

Za finansiranje projekta izgradnje HE Vranduk planirano je 26.000.000 eura, a za projekt rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela 9.000.000 eura.

Rok otplate kredita je 12 godina. 

Obimni dnevni red ove 18. redovne sjednice Doma naroda danas nije iscrpljen.

Bit će nastavljena za 15-ak dana.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije