Izglasan zakon protiv bojkota jevrejskih naselja

Radiosarajevo.ba
Izglasan zakon protiv bojkota jevrejskih naselja

Izraelski parlament - Knesset usvojio je u ponedjeljak navečer kontroverzni zakon o kažnjavaju svakog izraelskog pojedinca ili organizacije koji organizuju ili javno podržavaju pozive na bojkot jevrejske države i njenih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Zakon, koji su sponzorisali desničari, usvojen je s 47 glasova za i 38 protiv, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i veći dio njegovog kabineta nisu prisustvovali glasanju. 

Novi zakon omogućava jevrejskim naseljenicima da tuže Izraelce za bojkot. Zakon je usvojen uprkos upozorenjima da se takvom antidemokratskom mjerom može nanijeti šteta imidžu Izraela, prenosi Associated Press (AP). 

Glasanje je uslijedilo nakon nekoliko poziva na bojkot institucija ili pojedinaca povezanih s jevrejskim naseljima. Ona se inače smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava. 

U više od 100 naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu živi oko pola miliona Jevreja. 

Palestinska strana odbila je da pregovara o miru s Izraelom dok se ponovo ne zamrzne izgradnja novih kuća za Jevreje u tim naseljima, na zemlji na kojoj oni žele da proglase svoju nezavisnu državu. 

Pristalice zakona tvrde da je neophodan da se zaštite Izraelci koji žive na Zapadnoj obali. Incijator Zeev Elkin iz Netanyahuovog konzervativnog Likuda rekao je da nije fer napadati Izraelce koji žive u naseljima. 

U Izraelu se povodom zakona razvila žučna debata kao odraz rastuće polarizacije na one koji su za širenje naselja i one koji vjeruju da Izrael treba da se povuče s većeg dijela okupirane teritorije i evakuiše neka ili sva naselja da bi sklopio mir s Palestincima. 

Zakon je jedan u nizu inicijativa tvrdokornih Izraelaca da se ograniče aktivnosti koje oni smatraju antiizraelskim, kao što je odbijanje izraelskih umjetnika da nastupaju u naseljima. 

Četiri izraelske organizacije za ljudska prava najavile su odmah nakon usvajanja zakona da će se žaliti Visokom sudu pravde, tvrdeći da se njime ograničava sloboda političkog izražavanja i da je suprotan međunarodnom pravu. 

Organizacije također tvrde da zakon krši principe jednakosti pokušajem da brani jednu političku poziciju dok druge ograničava. 

- Zakon o bojkotu će dovesti do štete bez presedana slobodi izražavanja u Izraelu i opravdanih kritika protiv Izraela i inostranstvu, rekao je direktor Udruženja za građanska prava Hagay al -Ad koji smatra da će Izrael platiti ''visoku cijenu za taj svirepi zakon'' 

- Zakon teži da osigura legalnu zaštitu za nelegalni projekat, rekli su u organizaciji Ljekari za ljudska prava Izrael, naglasivši kako se njime signalizira de iure aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. 

Komentator lista Maariv Ben Kaspit označio je novi zakon fašizmom. 

- Kada privatni građani mogu biti optuženi za izražavanje svojih mišljenja, to je fašizam. To je blatantno zatvaranje usta ljudima, napisao je Kaspit. 

Komentator najtražnijeg dnevnika Yediot Ahronot Sima Kadmon istakao je da je Netanyahu izbjegao da glasa jer je shvatio da je to jedan od najnedemokratskijih zakon ikad usvojen na plenumu. 

Ljevičarska organizacija ''Mir sada" odmah je pokrenula Facebook stranicu s porukom "Gonite me, ja bojkotujem naselja"  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije