Izetbegović zahvalio ljudima koji su zaslužni što je državna imovina u RS sačuvana

Radiosarajevo.ba
Izetbegović zahvalio ljudima koji su zaslužni što je državna imovina u RS sačuvana
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je na svom zvaničnom Facebook profilu čestitku sedmorici delegata u Vijeću naroda RS-a zbog uspješne apelacije Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u petak proglasio neustavnim član zakona RS, kojim su vlasti entiteta pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu.

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj RS-a da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

Na temelju apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim član entitetskog zakona, kojim su vlasti RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu. U obrazloženju ove odluke, Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište“, napisao je Izetbegović.

Dodao je da je proteklih dana u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda, ali su se u tim vijestima malo ili nikako spominjala imena ljudi koji su zaslužni za nju.

„Zato želim uputiti čestitke sedmorici delegata, koji su izradili i uputili ovu apelaciju, i omogućili veliku pravnu pobjedu za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

1. Dževad Mahmutović
2. Džemaludin Šabanović
3. Muris Čirkić
4. Alija Tabaković
5. Mihnet Okić
6. Faruk Đozić
7. Ahmet Čirkić“, istakao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije