Saučešće / Izetbegović: Beneš je istinski osjećao i živio bh. duh zajedništva

04. 09. 2018. u 18:35:00 AA

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio telegram saučešća u povodu smrti legendarnog boksera Marijana Beneša, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo danas u Banja Luci u 67. godini.

Umro legendarni bokser Marijan Beneš

U povodu smrti Marijana Beneša, istaknutog sportiste, višestrukog prvaka BiH i bokserskog šampiona Evrope, Izetbegović je uputio telegram saučešća porodici.

“Izražavam iskreno saučešće porodici i prijateljima Marijana Beneša, velikog bokserskog šampiona, ali prije svega dobrog čovjeka. Marijan Beneš ostavio je neizbrisiv trag u boksu i sportu općenito. Bio je i ostat će inspiracija brojnim mladim ljudima kao sportski uzor, ali i kao čovjek koji je istinski osjećao i živio bosanskohercegovački duh zajedništva”, navodi se u telegramu saučešća.

Beneš će ostati upamćen kao jedan od najboljih boksera bivše SFR Jugoslavije. Osim što je bio sjajan bokser, Beneš je svirao violinu i flautu te pisao poeziju.

Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine. Djetinjstvo je proveo u Tuzli, a sa 16 godina seli u Banja Luku, gdje je potpisao ugovor sa Bokserskim klubom Slavija.

Tokom amaterske bokserske karijere osvojio je četiri naslova šampiona Jugoslavije i devet BiH, a na evropski tron popeo se 1973. godine. Profesionalnim boksom se počeo baviti 1977. godine. Dvoje godine kasnije osvojio je titulu evropskog šampiona u EBU verziji, koju je uspio odbraniti u četiri navrata. Iz boksa se povukao 1983. godine zbog teške povrede oka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA