Izetbegović uputio pismo Ban Ki-moonu

Radiosarajevo.ba
Izetbegović uputio pismo Ban Ki-moonu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu i predsjedniku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Gérardu Araudu pismo kojim im želi skrenuti pažnju na krizu koja se odvija u BiH, a koja bi, ako ne bude spriječena, mogla predstavljati prijetnju miru i sigurnosti BiH, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

- Ključni elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma se krše, a ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine dovode se u pitanje. Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se otvoreno osporavaju, a ovlasti visokog predstavnika se flagrantno negiraju, navodi se u pismu. 

Ovi antidejtonski potezi, upozorava Izetbegović, kombinovani s direktnom konfrontacijom s visokim predstavnikom, prijete da unazade iznimni napredak koji je ostvaren u izgradnji mira i stabilnosti u BiH u proteklih 15 godina. 

U svjetlu trenutne situacije, BiH je potrebna snažna podrška međunarodne zajednice, da bi se zaustavio rastući trend dezintegracija i zemlja vratila na put reformi i evroatlantskih integracija koje nemaju alternative. Destabilizirajuće aktivnosti moraju biti zaustavljene prije nego što izmaknu kontroli. 

- Zato pozivam Vijeće sigurnosti UN-a da izrazi punu podršku i snažno podupre ovlasti i odluke visokog predstavnika, podsjećajući sve aktere da se te odluke moraju poštovati i provoditi. Ovo je ključni moment za Bosnu i Hercegovinu. Ogroman trud je uložen u izgradnju mira i stabilnosti u ovoj zemlji u zadnjih 15 godina. Ovo dostignuće mora biti očuvano, da bi BiH mogla da nastavi koračati ka prosperitetu kojem teže svi njeni građani. 


Duboko vjerujem da je izgradnja zajedničke budućnosti u BiH kao jednoj državi u najboljem interesu svih u BiH. Taj cilj može se ostvariti samo dijalogom, saradnjom i kompromisom, navodi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u pismu.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije