Izetbegović: Svakog mjeseca imamo 1.200 novouposlenih

Fena
Izetbegović: Svakog mjeseca imamo 1.200 novouposlenih
Unatoč svim problemima, BiH ipak napreduje prema Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, te su joj svi vitalni ekonomski parametri pozitivni, izjavio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Travniku.

Izetbegović je bio uvodničar na tribini "Odgovor SDA na aktualna politička pitanja" koju je organizirao Općinski odbor SDA Travnik.

"Pesimistično predstavljamo stanje u BiH, a imamo mir koji znači i stabilnost. Uz to, BiH je prošle godine prikupila 800 miliona KM direktnih i indirektnih poreza preko plana, a porast turističkih posjeta je 20 posto iznad planiranog. Prema podacima zavoda za statistiku, svakog mjeseca imamo 1.200 novouposlenih u realnom sektoru, što se, naravno, još ne osjeti, jer ako od deset ljudi zaposlite jednog, imate i dalje devet nezadovoljnih", istaknuo je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da BiH ima svoje probleme, a među njima je i taj što nema više tako snažnog prisustva međunarodne zajednice koja je, kako je rekao, ranije dovodila u red one koji prave probleme.

"Nema više one pozitivne stege međunarodne zajednice i sve je sada na nama, mada mnogi isprobavaju razne scenarije i dokle u takvoj situaciji mogu ići. Međutim, samo na bazi sazrijevanja, usklađivanja interesa i odgovornosti moći ćemo graditi buduće odnose", naglasio je Izetbegović.

Kako je rekao, i u narednom periodu se očekuju problemi i krize, ali oni mogu biti šansa da se konačno dođe do kvalitetnih i stabilnih odnosa, kako bi se iskoristili obilni resursi koje BiH ima i zaustavilo iseljavanje mladih.

Govoreći na tribini "Odgovor SDA na aktualna politička pitanja", Izetbegović je, među ostalim, rekao da ta stranka čini sve da popravi odnose sa HDZ-om BiH, strankama iz Republike Srpske i predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, ali je naglasio da mnogi izmišljaju greške, te namjerno negiraju uspjehe SDA.

"Razlog zašto se ujedinjuju protiv nas je taj što SDA stoji na putu njihovih sebičnih i štetnih ciljeva. Međutim, mora biti jasno da SDA neće dopustiti nikakve nove entitete, niti cijepanje države, jer je država jača od političara", naglasio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije