Izetbegović: Teško je da mi možemo konkurisati onome što jedna Njemačka nudi

17
Fena
Izetbegović: Teško je da mi možemo konkurisati onome što jedna Njemačka nudi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

U Starom Gradu u Velikoj Kladuši održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno, Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo zadovoljstvo zbog boravka u Velikoj Kladuši i Krajini, za koju je rekao da je krasi hrabrost njenih ljudi.

"Ovaj rat su izdržali jer su se svojim tijelima oduprijeli agresorima. Večeras ćemo se sjećati naših heroja, 505. bužimske brigade, Izeta Nanića i njegovih boraca. Upamtila je Krajine te hrabre ljude", kazao je Izetbegović.

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Izetbegović: Želimo da u miru živimo s komšijama i šansu da našu djecu zadržimo u BiH

Izetbegović: Želimo da u miru živimo s komšijama i šansu da našu djecu zadržimo u BiH

Govoreći o podršci Velikoj Kladuši, Izetbegović je ukazao na opstrukcije aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša i Vlade Unsko-sanskog kantona, uprkos potpori Vlade FBiH.

"Naš veliki problem je odlazak mladih ljudi. Odlaze čitave porodice. Teško je da mi možemo konkurisati onome što jedna Njemačka nudi, ali možemo smanjiti odljev ljudi, pružuti nešto više, prije svega solidne plaće i prestanak tenzija. Taj veliki problem je sukus svih problema u BiH, a prije svega političke nestabilnosti", izjavio je Izetbegović.

Od susjednih država se, dodao je, očekuje da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju BiH onako kako BiH poštuje njih. Ista očekivanja, kazao je Izetbegović, se odnose i na domaće političke snage koje su odgovorne za blokade i opstrukcije.

"Mi smo u BiH, bez obzira šta se dešavalo, svi bili jedan narod prije 500 godina. Dajte da uradimo nešto što će pružiti perspektivu našoj djeci. SDA mora ostati najjača da bi sa ovakvim pristupom ostale urazumila", poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović važnost stvaranja zajedničke liste probosanskohercegovačkih stranaka u entitetu RS, što je, smatra on, ono što narod očekuje.

"Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate. Nema ove zemlje bez njih. Ogromna je masa ljudi koji žele mir. To će biti naša politika. Da bi dotle došli, mi moramo zaustaviti destruktivne politike", izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju pravosuđe, Izetbegović je podsjetio na protivustavni referendum u entitetu RS i izostanak reakcije Tužilaštva BiH.

"Pravosuđe se bavi politikom, pravi neke balanse pa su krenuli na naše generale. Žele predstaviti da su svi isti. To ne smijemo dozvoliti. Moramo braniti istinu o našoj borbi, moramo braniti ono što je pravda", kazao je Izetbegović.

SDA, dodao je, nije savršena, ali je jedan monolit koji ima reference, stručne i iskusne kadrove.

Izetbegović: Mi smo i muslimani i Bošnjaci i Bosanci i Evropljani

Izetbegović: Mi smo i muslimani i Bošnjaci i Bosanci i Evropljani

"SDA je stranka koja uvijek pronađe rješenje za sve probleme. Pronašli smo rješenje i za napade na ustavnopravni poredak BiH iz entiteta RS. Svaki put je SDA to uradila, niko drugi. SDA je daleko najveća stranka, ali nju treba ojačati jer ona će razumnim politikama na kraju krajeva da nadvlada ove destruktivne politike", poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da su isključivo kadrovi SDA izdvajali sredstva iz plaća u institucijama vlasti, za razliku od predstavnika oponentskih stranaka koje javno govore o potrebi umanjivanja primanja, ali u praksi ne rade ništa po tom pitanju i zadržavaju previsoke plaće.

"Naš odgovor je snaga, snažna država, snažna ekonomija, snažne asocijacije, NATO i EU, sloga. Ove nesložne ćemo nagovoriti, a ako treba i prisiliti da zajedno branimo državu. Naš odgovor su pravda i istina. Branit ćemo naše branioce onako kako su oni branili BiH. Vi razgovarate sa tim ljudima. Pitajte ih, je li im iko išta ponudio ili pomogao osim nas", izjavio je Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije