Izetbegović: SIPA nije došla da brani Predsjedništvo BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: SIPA nije došla da brani Predsjedništvo BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da se aktuelna situacija u BiH u vezi s protestima građana može prevazići jedino održavanjem vanrednih izbora, kazao je nakon sjednice Predsjedništva te stranke član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency.

Stoga će poslanici SDA podržati izmjene zakona koji to omogućuju kako bi se izbori održali u maju ove godine.

"Tražimo od svih vlada da bez odlaganja usvoje mjere koje će voditi većem stepenu socijalne pravde, efikasnijoj socijalnoj zaštiti i zapošljavanju. Vlasti na svim nivoima moraju intenzivirati dijalog sa nezadovoljnim građanima", poručio je Izetbegović.

On je istakao da zahtijevaju od agencija za provođenje zakona, tužilaštava i sudova BiH da se prioritetno procesuiraju najočitiji slučajevi korupcije, sumnjive privatizacije, organiziranog kriminala te da se tim predmetima da prioritet.

"SDA podržava nastavak rada Vlade Federacije BiH radi funkcioniranja ukupnog sistema u FBiH naročito radi redovnih isplata penzija, invalidnina, plata.

Izetbegović je rekao da "SIPA nije došla da brani Predsjedništvo BiH nego su dopustili da se ono pali".

"Osuđujemo neodgovorno ponašanje ministra sigurnosti koji nije radio svoj posao valjano u ovoj situaciji. SDA traži njegovu ostavku i utvrđivanje odgovornosti za propuste koji su rezultirali velikim brojem povrijeđenih i ogromnom materijalnom štetom", poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, SDA podržava rad načelnika općina te dodaje da oni mogu biti smijenjeni isključivo kroz zakonom propisanu proceduru.

Ukoliko Parlament ne usvoji izmjene, a ne nametne ih ni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Izetbegović kaže da će u tom slučaju da nastave izvjesnu vrstu tehničkog mandata.

"Moramo nešto ponuditi. Očigledno je došlo do propusta. Ja mogu osjećati samo odgovornost za ono što je moj posao, međunarodni odnosi", kazao je on.

Kako kaže, svi treba da izvuku pouku iz ove situacije, da brže i bolje rade i više ponude narodu te da manje bude problema među strankama.

Govoreći o sutrašnjoj posjeti turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, Izetbegović je kazao da od ove posjete očekuje nastavak pomoći.

"Upravo zahvaljujući ovom ministru mi smo dobili šansu da idemo ubrzano ka NATO-u, a onda smo mi to ovdje na svoj način spriječili i zaustavili. TIKA je prošle godine u BiH uradila 135 projekata", pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da Turska pomaže BiH, ali i zemljama regije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije