BiH / Izetbegović (SDA) i Nikšić (SDP) održali sastanak - evo šta je dogovoreno

21. 10. 2021. u 13:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), danas su u Parlamentarnu Bosne i Hercegovine održali radno konsultativni sastanak na temu komuniciranja  aktuelne političko sigurnosne situacije u okvirima evropskih institucija.

Ovo je bila prilika da predstavnici Stranke demokratske akcije budu upoznati sa uspostavljenim koordiniranim zajedničkim djelovanjem Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke na nivou institucija Evropske unije. Preciznije, dogovoreno je da se iskoriste partnerstva i utjecaji koje stranke imaju u Evropskom parlamentu i drugim EU institucijama, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini koja više nije prosto politička već i ozbiljna sigurnosna prijetnja.

"Podsjećamo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je članica Partije evropskih socijalista, dok je Naša stranka članica Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Ostavljajući u ovom trenutku po strani političke razlike, Stranka demokratske akcije kao članica Evropske pučke stranke (EPP), pozvana je na otvorenu saradnju po pitanju komuniciranja sa međunarodnim akterima na šta je pozitivno odgovoreno. U SDP smatraju da ukoliko sve stranke članice različitih evropskih političkih porodica iskoriste svoje kontakte da komuniciraju poruke u interesu države Bosne i Hercegovine to će zasigurno rezultirati jasnijom slikom o razmjerama trenutne krize, pozicijama aktera i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini", navodi se u današnjem saopćenju SDP-a.

Kao rezultat se očekuje konkretan odgovor međunarodne zajednice u skladu sa njihovim pravima i obavezama.

Na sastanku su učestvovali predsjednici stranaka Nermin Nikšić (SDP) i Bakir Izetbegović (SDA), te zastupnici u Parlamentu BiH Denis Bećirović, Saša Magazinović i Halid Genjac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)