Izetbegović primio delegaciju Kine: Spremni produžiti saradnju sa BiH

Anadolija
Izetbegović primio delegaciju Kine: Spremni produžiti saradnju sa BiH
Sagovornici su se na kraju složili da između BiH i Kine postoji obostrana spremnost za produbljivanje saradnje na svim poljima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je u srijedu u Sarajevu poslovnu delegaciju Narodne Republike Kine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Poslovnu delegaciju je predvodio predstavnik kineske Vlade i potpredsjednik Državnog komiteta za razvoj i reformu Ning Jizhe, koji je informisao Izetbegovića o koracima koje kineska strana čini na uspostavi dobrih ekonomskih odnosa s BiH.

Brojna poslovna delegacija iz Kine, od preko 130 privrednika, koja učestvuje na ovogodišnjem 7. “Sarajevo Business Forumu” pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je spojen s Forumom 16+1, odnosno Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, čiji je član i BiH, je po riječima Jizhea dokaz kako Kina pridaje veliki značaj kada je ekonomska, ali i svaki drugi vid saradnje s BiH u pitanju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je zahvalio na dolasku brojne poslovne delegacije Narodne Republike Kine, te je istakao kako će upravo ovaj forum biti najznačajniji biznis forum ove godine, ne samo u BiH, nego u mnogo široj regiji Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Izetbegović je informisao predstavnike kineske Vlade o koracima koji se trenutno sprovode na svim nivoima vlasti u BiH, s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih ulaganja u BiH, te je istakao da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u području poljoprivrede, saobraćajne infrastrukutre, energetike i turizma.

Sagovornici su se na kraju složili da između BiH i Kine postoji obostrana spremnost za produbljivanje saradnje na svim poljima.

Sastanku su, u ime člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, prisustvovale savjetnice iz kabineta – Mira Pekić i Sanja Bazina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije