Izetbegović pomaže obnovu Ferhadije

Radiosarajevo.ba
Izetbegović pomaže obnovu Ferhadije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je obećao da će se lično angažirati da bi se osigurala dodatna sredstva za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, čija obnova je usporena.

„Izgranja teče sporo jer je skupo graditi ovakav objekt. Došao sam danas ovdje da uzmem predračun troškova da bismo barem osnovne stvari mogli uraditi, da se izgradnja nastavi planiranom dinamikom“, rekao je Izetbegović, nakon što je obišao gradilište Ferhadije, te razgovarao s muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem i stručnjacima koji rade na izgradnji ovog jednog od najznačajnijih objekata porušenog ratne 1993.godine.

Za izgradnju kupole, munare, mihraba i lukova Ferhadije, prema predračunu, potrebno je 1,5 miliona maraka.

Član Predsjedništva BiH naglasio je i da će, pored 500.000 maraka, predviđenih federalnim budžetom za obnovu ove džamije, lično lobirati da se osiguraju i dodatna sredstva.

Muftija banjalučki zahvalio je Izetbegoviću na iskazanoj spremnosti da pomogne u osiguranju sredstava za daljnju obnovu Ferhadije, ističući da bi se za tu džamiju trebalo da interesuju svi i to ne samo u BiH.

Za taj vjerski objekt, nekada pod zaštitom UNESCO-a, efendija Čamdžić je rekao da je pet stoljeća bila simbol suživota, tolerancije, dijaloga.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije