Izetbegović: Izgradnja Islamskog centra bitan iskorak za Sloveniju

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Izgradnja Islamskog centra bitan iskorak za Sloveniju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek o političkim i ekonomskim odnosima dviju zemalja, koji su, kako je rekao, dobri, ali njegova zemlja trebala da popravi bilans u robnoj razmjeni sa tom državom, izvještava novinar Anadolu Agency.

Izetbegović i Bratušek su razgovarali i o mogućem zajedničkom nastupu kompanija dviju zemalja na trećim tržištima.

„Razgovarali smo o nastavku i ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine, gdje sam gospođu Bratušek izvijestio o povoljnim momentima koji bi trebali nastupiti prije prvog oktobra. Zahvalio sam na podršci koju Slovenija daje Bosni i Hercegovini i zatražio da se ta podrška nastavi“, pojasnio je Izetbegović u izjavi za Anadolu Agency nakon sastanka sa šeficom slovenačke vlade.

Poseban akcenat, kako je rekao Izetbegović bio je na ''Cimosu'', slovenskoj kompaniji koja posluje u Srebrenici.

„Mislim da nikako ne bi trebalo doći do toga da se ''Cimos'' povuče ili da smanji broj zaposlenih u Srebrenici. Država BiH je dala podršku ''Cimosu'', mislim da treba poduzeti i sa slovenačke strane sve što je u njihovoj mogućnosti da ''Cimos'' ostane i da se broj zaposlenih ne smanji u Srebrenici“, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH dobio je pozitivan odgovor od slovenačke strane i u vezi s podrškom ostanku ''Cimosa'' u BiH. Pozitivan stav dobio je i prije dva mjeseca, kada se uključio u ovaj problem, ali i sada.

„Ali 'Cimos' je privatna firma i država može u izvjesnoj mjeri da tu interveniše i da pomogne. Oni će učiniti onoliko koliko je u njihovoj mogućnosti“, tvrdi Izetbegović.

Džamija u Ljubljani bitan iskorak i za Sloveniju

Izetbegović je rekao da je polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, jedan od historijskih momenata za muslimane u Sloveniji, ali i bitan iskorak za Sloveniju.

„Mislim da je to za muslimane u Sloveniji jedan od historijskih momenata. Dobit će svoj dom, mjesto gdje se mogu družiti, gdje mogu obaviti svoje vjerske dužnosti. Neće to biti samo džamija, to će biti i kulturni centar, velik dobro dizajniran i na dobroj lokaciji“, rekao je član Predsjedništva BiH.

Smatra da je to jedan bitan iskorak i za Sloveniju.

''Predugo je to trajalo. Preko 40 godina je stara prva molba da se napravi džamija u Ljubljani. Mislim da svaka metropola, a Ljubljana jeste metropola, treba biti kozmopolitski grad u kojem ima mjesta za svačiju vjeru, kulturu, identitet, vjerski objekt i, evo, takav jedan korak je danas Slovenija napravila“, kazao je on.

Dobri odnosi dvije države

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se sa predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek.

Uz zajedničku konstataciju da su odnosi dvije države dobri, u fokusu razgovora bile su ekonomske teme. Naglašen je interes za smanjenje trgovinskog deficita izraženog na štetu BiH koji umnogome opterećuje privrednu saradnju dvije države.

Također, postignuta je inicijalna suglasnost o mogućim zajedničkim nastupima kompanija iz BiH i Slovenije na tržištima trećih zemalja, posebno u državama islamskog svijeta.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od premijerke Bratušek da se Vlada Slovenije aktivnije uključi u rješavanje problema poslovanja kompanije ''Cimos'' u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja postojećih proizvodnih kapaciteta u Srebrenici.

Govoreći o euroatlantskom putu BiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se zahvalio na podršci Republike Slovenije u tom procesu.

Istakavši da će njena zemlja nastaviti snažno podržavati integraciju BiH u EU, premijerka Bratušek je izrazila nadu da će bh. institucije u što skorije vrijeme provesti neophodne reforme. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije