Izetbegović i Kukić nakon sastanka u centrali SDA: Evo prvih izjava

Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Kukić nakon sastanka u centrali SDA: Evo prvih izjava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa današnjeg sastanka SDA i PDA u centrali SDA

U Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održan sastanak sa Pokretom demokratske akcije (PDA), čiju je delegaciju predvodio predsjednik Mirsad Kukić, nekadašnji potpredsjednik SDA.

Nakon sastanka medijima se prvi obratio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

"Fokusirali smo pitanje iskrenosti u saradnji, čega nije bilo dovoljno u prethodnom periodu, što je bio razlog za razlaz s nama i PDA. Očekujem da se ustanove mehanizmi i da imamo iskreniji odnos u saradnji. Preglasavanje uspori donošenje bitnih odluka", kazao je novinarima nakon sastanka Izetbegović.

On je, između ostalog, govorio da postoji saglasnost, prije svega oko toga da je PDA već istakla neke svoje prioritete.

„Prioritetno je da spojimo jednom kvalitetnom cestom, po mogućnosti autoputem, Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, ta tri bazena, a zatim ubrzano raditi energetsku infrastrukturu, uključujući i blok u Banovićima, o kojem se jako dugo priča, a ne počinje se s konkretnim aktivnostima na gradnji“, dodao je Izetbegović.

Novinari su pitali Izetbegovića "da li SDA više preferira SBB ili DF s obzirom na poruke predsjednika DF-a Željka Komšića koje govore kako je i DF očito spreman da uđe u vlast sa SDA". 

"Vidio sam se s Komšićem prošle sedmice i nisam imao odgovor kako nagovještavate i kakav se može pročitati u novinama. Ako bi došlo do toga da i DF uđe u koaliciju, SDA je odmah u oktobru pozvala da se naprave što šire koalicije. Ali to neće ovisti samo o SDA", dodao je Izetbegović. 

Kukić je rekao da je današnji sastanak bio sadržajan i korektan.

" Današnji sastanak je bio sadržajan i izuzetno korektan, ne znam koliko bi trebalo detalja iznositi ali veliki stepen usaglašavanja nekih nejasnoća je donesen. Neke stvari su se dogovarale, a usaglašen je neki stepen saglasnosti koji treba da pomogne adaptaciji izbornih rezultata", kazao je Kukić.

Podsjetimo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prošle sedmice održao odvojene sastanke sa predsjednicima SBB-a Fahrudinom Radončićem i A-SDA Nerminom Ogreševićem o mogućem ulasku u vlast odnosno koaliranju sa SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije