Izetbegović: Hrabri Bošnjaci i rahmetli Alija sačuvali su Bosnu

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Hrabri Bošnjaci i rahmetli Alija sačuvali su Bosnu

Sjećanje na Aliju Izetbegovića njemu više ne treba, ali sjećanje na ovoga čovjeka je potrebno nama, jer je to sjećanje na herojsko vrijeme kada smo, polsije 500 godina, napravili svoju vojsku, rekao je danas na otvorenju izložbe fotografija prvog predsjednika ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) rahmetli Alije Izetbegovića njegov sin, aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja agencija Anadolija.

Govoreći na otvorenju izložbe povodom desete godišnjice od smrti Alije Izetbegovića u Bosanskom kulturnom centru "Alija Izetbegović" u Kalesiji, Izetbegović je istakao da su do 1992. godine Bošnjaci živjeli u okviru raznih imperija, državnih asocijacija, bili su manjina, podsjetio je Izetbegović, dok danas žive u jednoj državi gdje čine 50 posto stanovništva, zajedno sa ostalim građanima BiH.

"Mladi, hrabri Bošnjaci, ratnici po genetici, imali su povjerenje u jednog starog čovjeka. To je ta sprega i to liderstvo koje je omogućilo opstanak Bosne i Hercegovine", naglasio je Izetbegović.

Načelnik Opštine Kalesija Rasim Omerović podsjetio je da je Kalesija prvi grad koji je bio oslobođen u Bosni i Hercegovini, te da ju je i rahmetli Alija Izetbegović posjetio tokom agresije na ovu zemlju.

"Istinu o ratu i o našem rahmetli predsjedniku trebamo ponavljati, kako bi naša djeca znala šta se to dešavalo i šta ovaj čovjek znači za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Omerović.

Izložba fotografija o Aliji Izetbegoviću postavljena je u Kalesiji u okviru obilježavanja godišnjice od Povelje Kulina Bana, a trajat će sedam dana.

Adnan Žiško, direktor muzeja ''Alija Izetbegović'' izrazio je zadovoljstvo što ima priliku predstaviti pokretnu izložbu fotografija o Aliji Izetbegoviću, pogotovo u godini kada se obilježava deset godina od njegove smrti, te 30 godina od ''Sarajevskog procesa''.

On je dodao da Muzej na sve načine nastoji da što većem broju građana predoči istinu i sve što se dešavalo u proteklih 30 godina.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije