Izetbegović: Duhovi prošlosti ponovo kvare odnose na Balkanu

Anadolija
Izetbegović: Duhovi prošlosti ponovo kvare odnose na Balkanu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović danas i sutra boravi u radnoj posjeti Briselu.

Tim povodom kazao je kako se Bosna i Hercegovina nalazi na svojevrsnom raskšću i pitanje je sada da li će se ubrzati ovaj pozitivni put koji nas vodi ka stabilizaciji, ekonomskom oporavku, članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u ili ćemo krenuti nazad, u referendume, prepucavanja, konflikte...

Podsjetio je da je danas održao veliki broj sastanaka ali da je jako važno imati tako 'gust raspored i kazati ljudima neke stvari u trenutku kada BiH kreće iz jednog zastoja na njenom evropskom putu ka članstvu u EU'.

"Moj fokus je bio na tome da istaknem činjenicu da je novi pristup EU prema BiH, njemačko-britanska inicijativa pokrenuta u ovom Parlamentu od strane naših prijatelja, dala rezultat. BiH se pokrenula, mi smo riješili ono što su Evropljani od nas tražili, preuzet ćemo Upitnik, krenuti ka prihvatanju i dobijanju kandidatskog statusa iduće godine", istakao je Izetbegović.

Ekonomski pokazatelji koji su rezultat implementacije reformske agende, prema njegovim riječima, su prilično impozantni. 

Izetbegović je naglasio da je to tek početak i da je "BiH u ovom trenutku najbrže rastuća ekonomija u regionu". 

Također je predložio formiranje jednog tijela, mehanizma koji bi pojačao, intenzivirao dijalog unutar Balkana ali sa EU".

Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, prema njegovim riječima, ovu ideju smatra jako dobrom, vrijednom napora i da se ona može vrlo lako implementirati.

"Ostvariti intenzivan odnos Brisela sa gradovima na Balkanu", istakao je Izetbegović.

"Vraćaju nam se duhovi od prije 20-25 godina, nanovo nam kvare odnose na Balkanu, to koriste političari koji su populisti. Treba brže reagovati", pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o tome da li bi na regionalnom nivou mogao naići na otpor kada je ovaj prijedlog u pitanju mišljenja je da do toga neće doći. 

"Svima nama je potrebno da imamo dobronamjernog medijatora i svi imamo želju da ubrzano idemo ka EU. U BiH se svi političari slažu u tome", naglasio je Izetbegović.

Upitnik koji će se naći pred BiH, prema njegovim riječima, raste i on je mnogo veći nego prije deset godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije