Izetbegović: BiH napreduje, pokazuje to broj novozaposlenih

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: BiH napreduje, pokazuje to broj novozaposlenih
/ Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström.

Na početku susreta član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zahvalnost Švedskoj za dosadašnju podršku našoj zemlji, posebno na njenom putu ka Europskoj uniji.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak sprovođenje mjera iz Reformske agende.

Izetbegović je rekao kako Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u mnogim segmentima, pa i u ekonomskom, što pokazuju pokazatelji o broju novozaposlenih.

Izrazio je zadovoljstvo što Švedska podržava razvojne procese u BiH, posebno putem Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), koja se realizuje u saradnji sa partnerima u našoj zemlji.

Ministrica Wallström je istakla da je Kraljevina Švedska zagovornica proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Wallström je naglasila je kako su odnosi dvije zemlje prijateljski, od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina. 

Ministrica je izrazila spremnost da Švedska nastavi podržavati BiH i u narednom periodu, kako bi se BiH što prije uključila u porodicu evropskih zemalja.

Razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje, te većem učešću švedskih investitora u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije