Izbori za Hrvatski sabor: U Hercegovini očekuju bolje dane za bh. Hrvate

Anadolija
Izbori za Hrvatski sabor: U Hercegovini očekuju bolje dane za bh. Hrvate
/ Anadolija
Više od 20.000 registriranih birača s područja koje obuhvata Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru od ranih jutarnjih sati stižu iz čitave Hercegovine kako bi u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru dalo svoj glas za novi saziv Hrvatskog sabora.

Iako svi birači imaju mogućnost dati glas za opciju koju podržavaju u dva dana, veliki broj njih je iskazao nezadovoljstvo činjenicom da glasanja nisu omogućena svima u njihovim mjestima. 

"Drago mi je da možemo glasati za naše predstavnike i nadamo se da će nam biti bolje. Ipak, mislim da bi trebalo biti više izbornih mjesta za glasanje bh. Hrvata. Neki nemaju mogućnost da dođu. Kod nas je jedna mirovina 310 maraka i od toga se ne može izdvojiti 50 maraka da bi se došlo u Mostar na glasanje", kazala je Nada Čilić iz Međugorja.

Istog stava je i Tonka Lončar iz Posušja, koja je došla na glasanje uvjerena da će ovi izbori za bh. Hrvate donijeti bolje dane.

Boljitku se nada i Mladen Vučić iz Čitluka

"Prema broju birača i prema broju stanovnika mislim da bi trebalo biti više mandata za 11. izbornu jedinicu i mislim da će se večeras riješiti to sve", kazao je optimistični Vučić. 

Mato Kaleb iz mostarskog naselja Buna kaže da nije siguran što ovi izbori mogu donijeti, ali je glasovao prema svome stajalištu za opciju koja po njegovom sudu garantuje bolji položaj Hrvata u BiH.

Sa istim ciljem na glasovanje je došao i Krunoslav Koroušić iz Mostara, koji je kazao da je spreman za opciju koju on podržava glasovati i ukoliko bude došlo do trećeg kruga izbora.

Marija Zelenika iz Mostara vjeruje da će se rezultati riješiti večeras te da će se formirati Vlada koja će donijeti bolji položaj bh. Hrvata. 

"Po mnogim analizama rekli su da bi moglo biti tog trećeg kruga, ali ja nadam da ćemo večeras završiti sa ciklusima glasovanja i da će se u konačnici znati tko će sačinjavati novu Vladu i tko će biti premijer Republike Hrvatske. Kao Hrvatica iz Bosne i Hercegovine očekujem, ako pobjedi ona opcija za koju sam ja glasovala da će se povećati ono što je statutom u Hrvatskoj i našim statutom obznanjeno i dogovoreno. Da će se povećati briga o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i da se poveća broj naših ljudi u Saboru Hrvatske, jer mi jesmo dijaspora, iako smo konstitutivni narod u BiH", kazala je Zelenika.

Pored toga je naglasila da su ovi izbori i sve što je vezano za Hrvatsku jako važno kako za hrvatski narod tako i za čitavu BiH koja gotovo dvije trećine granice dijeli sa Hrvatskom. 

Svi koji nisu jučer i danas ostavrili svoja prava glasovanja to mogu uraditi danas do 19 sati, a u prostorijama Osnovne škole Petra Bakule u Mostaru je otvoreno 20 biračkih mjesta. Svima koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, bit će omogućeno ostvariti svoje biračko pravo. 

Birači na izborno mjesto sa sobom moraju ponijeti jedan od dokumenata s fotografijom iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi identitet osobe. Za izbore je aktivno registriranih 34.800 osoba u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije