'Izbor reisu-l-uleme neće biti odgođen'

Radiosarajevo.ba
'Izbor reisu-l-uleme neće biti odgođen'


Predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine Safet Softić isključio je mogućnost odgađanja zasjedanja izbornog tijela na kojem će biti izabran novi poglavar IZ-a BiH, a zbog žalbe koju je Ustavnom sudu IZBiH uputio profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiz, doc. dr. Halil ef. Mehtić.

Mehtić: Nepravilnosti u izboru novog reisa

Zasjedanje izbornog tijela, podsjetimo, trebalo bi se održati u nedjelju, 23. septembra.
 
"Isključujem mogućnost odgađanja zasjedanja izbornog tijela, taj proces ide svojim tokom, a o žalbi hafiza Mehtića treba da odluči Ustavni sud IZBiH", izjavio je Softić za agenciju Anadolija, koji smatra da žalba hafiza Mehtića nema osnova.
 
Kako je agenciji Anadolija potvrdio predsjednik Ustavnog suda IZBiH Osman Kozlić, Ustavni sud IZBiH zasjedat će po hitnoj proceduri u četvrtak, 20. septembra. On je rekao da je moguće odbacivanje žalbe hafiza Mehtića zbog nenadležnosti suda ili eventualnog probijanja rokova, ali da su, također, moguće i druge "različite odluke". No, nije želio precizirati o čemu je riječ.
 
Na pitanje je li moguće da se poništi dosadašnja procedura izbora reisu-l-uleme, također, nije želio konkretno odgovoriti, jer, kako tvrdi, ne želi prejudicirati odluke suda o kojima će javnost biti obaviještena. Najave o odgađanju izbora resiu-l-uleme ocijenio je kao senzacionalističke.


hafiz, doc. dr. Halil ef. Mehtić (Foto: Avaz)

Podsjetimo, hafiz Mehtić je u žalbi naveo da je došlo do "pogrešne primjene materijalnog prava i kršenja pravila postupka". Po njemu, učinjeno je  "grubo i tendenciozno kršenje Ustava i ustaljene procedure evidentiranja, utvrđivanja kandidata i izbora reisu-l-uleme".
 
Hafiz  Mehtić je, podsjetimo, bio kandidat za reisu-l-ulemu. Ali, iako je bio drugi po broju kandidatura za funkciju duhovnog lidera Bošnjaka, na posljednjem Saboru IZ-a BiH nije ušao u krug od tri kandidata o kojima će odlučivati izborno tijelo.

Izborno tijelo čini više od 370 kandidata

Komisija za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Ustavna komisije Sabora IZBiH zasjedala je u Sarajevu. Na njoj je konstatirano da će na sjednici izbornog tijela 23. septembra prisustvovati nešto više od 370 članova. Izborno tijelo čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata  Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije