Izbor reisa: Od četiri kandidata, jedan mora ispasti

Radiosarajevo.ba
Izbor reisa: Od četiri kandidata, jedan mora ispasti

Jedan od četvorice preliminarnih kandidata za novog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas će na sjednici Sabora biti eliminiran, jer je Statutom IZ-e određeno da za reisu-l-ulemu mogu biti samo tri kandidata.

Za vrhovnog poglavara islamske zajednice kandidiraju muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija sarajevski Husein ef. Smajić i profesor Islamske pedagoške akademije Halil ef. Mehtić.

Cijeli proces izbora reisa poprilično je komplikovan, ali i za širu javnost skoro pa potpuno zatvoren. Nakon što Sabor izabere kandidate, onda će se, do kraja septembra, sazvati sjednica izbornog tijela, koje pored sabornika uključuje i predstavnike nižih organizacionih strukture te predstavnike uleme (intelektualaca).

Šutnju zvaničnih medija Islamske zajednice (list Preporod i portal Rijaset.ba) osudili su jučer muftija zenički Ejub ef. Dautović, koji je ranije povukao svoju kandidaturu, te muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad ef. Grabus.

U zvaničnim medijima Islamske zajednice nisu čak objavljene ni biografije kandidata za novog reisa, a kamoli njihovi programi, ili neke vrste analiza.

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice biće drugi po redu, nakon Mustafe ef. Cerića, koji je na čelu zajednice još od 1993., prvo kao naibu-reis (zamjenik) a potom u dva mandata od po sedam godina i kao reisu-l-ulema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije