Izbor političara godine: Iz BH Telecoma odbacili sve optužbe

Radiosarajevo.ba
Izbor političara godine: Iz BH Telecoma odbacili sve optužbe

Izbor ličnosti godine u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem, od subote 11. januara 2014, jučer je bio top lokalna politička tema. Naime, FACE televizijska kuća odlučila je birati između Fahrudina Radončića (SBB), Željka Komšića (DF) i Bakira Izetbegovića (SDA), a za kandidate su građani mogli glasati putem BH Telecoma.

Radončić je većinu vremena „ubjedljivo vodio“ (39,6%), Komšić je bio na drugom mjestu (27,9%) da bi lider SBB-a pola sata prije proglašenja za najpopularnijeg političara u prošloj godini, „pao na duplo manje procenata“, a Izetbegović je, prema zadnjim rezultatima, pobijedio sa najviše osvojenih glasova – 33,1 posto. Hadžifejzović je, još za vrijeme dnevnika, odbio proglasiti pobjednika, istakavši kako ni on ne razumije kako je došlo do „ovih nelogičnih promjena rezultata koje je brojio BH Telecom“.

Očekivano, situacija je razljutila SBB, iz kojeg su se hitro oglasili oštrim saopćenjem, a njihovi su navodi kako je BH Telecom „frizirao glasove za mnogo lošije rangiranog kandidata“. SDA se nije oglasila – vrijedi , kao ni DF, ali je stiglo saopćenje iz BH Telecoma.

U kompaniji navode kako je „riječ o potpuno neutemeljenim i netačnim insinuacijama pojedinaca te da BH Telecom nikada nije niti će uticati na rezultate bilo koje ankete.“

„Također ističemo da u slučaju anketa sa relativno malim brojem poziva, svaki naredni poziv, odnosno glasanje, može dovesti do velike razlike u procentualnim rezultatima te stoga upućujemo one koji su iznijeli optužbe na račun BH Telecoma da razloge u promjeni rezultata glasanja potraže negdje drugo. Izuzetno nam je žao što je navedeni tehnički problem uzrokovao probleme u realizaciji programa Face TV, ali i rezultirao negativnim insinuacijama i komentarima koji su nanijeli štetu ugledu kompanije BH Telecom“, piše BH Telecom.

„Pored činjenice da BH Telecom nema nikakvog interesa da utiče na jednu televizijsku anketu, ističemo da uticaj na rezultate anketa nije tehnički izvodiv. Servis teleglasanje je implementiran na IN (Intelligent Network) platformi najvećeg proizvođača tog tipa opreme – NSN koju koriste vodeći svjetski telekom operatori te nikakve manipulacije od strane uposlenika nisu moguće obzirom da se radi o zaštićenom standardiziranom ITU-T INAP protokolu.

Naime, dana 11.01.2014.godine u 16:42 dežurni uposlenik je poslao krajnje rezultate glasanja aktiviranog prethodnog dana i aktivirao novo glasanje u 18:40. Također, istog dana u 19:46 je mail-om poslao presjek glasova za period od 18:40 do 19:45 za 11.01.2014.godine, kao što je dogovoreno sa Face TV, a za što se kao dokaz dostavljaju Print Screenovi iz kojih se može vidjeti tačno vrijeme kada su rezultati proslijeđeni mailom. Dežurni uposlenik je oko 20:00 kontaktiran od Face TV i obaviješten da nisu stigli rezultati koje je proslijedio u 19:46, te je iste pročitao putem telefona i poslao fax-om, a što predstavlja nenamjerno kašnjenje od 15 minuta u dostavi rezultata za koje dežurni uposlenik nije znao niti je mogao uticati“, navode iz BH Telecoma.

Faksimil iz BH Telecoma: Klik na sliku za veću rezoluciju

„Razlog kašnjenja u dostavi rezultata glasanja mailom, što je naknadno utvrđeno, je otežan rad jednog od LAN mrežnih elemenata, kao rezultat hardverskog kvara, a što je za posljedicu imalo povremene prekide u radu dijela interne mreže. U skladu sa navedenim došlo je do povremenog, u nekim trenucima i potpunog prekida u radu internog e-mail servisa za navedni manji dio mreže, a što je onemogućilo dostavu rezultata glasanja mailom prema Face TV u terminu 19:45. Navedena smetnja je otklonjena izmjenom hardverske komponente u 21:00, ali dežurni uposlenik u momentu dostave izvještaja nije imao informaciju o uzroku problema.“

Iz BH Telecoma tvrde da navedeni problem ni u jednom trenutku „nije ugrozio rad servisa za teleglasanje, niti komunikaciju navedenog dijela mreže sa serverskom platformom servisa teleglasanja te da je glasanje okončano u 19:45 kao što je ugovoreno“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije