Izbor novog reisa u tišini zvaničnih medija

Radiosarajevo.ba
Izbor novog reisa u tišini zvaničnih medija


Procedura izbora novog reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već uveliko traje a mediji koji djeluju u sastavu IZ uopšte ne izvještavaju o tome. Takav je stav muftije zeničkog Ejuba ef. Dautovića i muftije ljubljanskog Nedžada ef. Grabusa. Dautović je svoju kandidaturu za reisa povukao, a Grabus odbio.

„Zato izražavamo svoje nezadovoljstvo i protestiramo u svojstvu članova Rijaseta IZ i zahtijevamo od uredništva medija IZ, posebno portala rijaset.ba da se posveti pitanjima u Islamskoj Zajednici i omogući da članovi IZ imaju pravovremenu informaciju o najvažnijem pitanju za IZ u ovom trenutku. Nedopustivo je da se prema pitanju izbora za reisu-l-ulemu najsavremeniji elektronski medij odnosi na takav način“, navodi se u reakciji muftije zeničkog i muftije ljubljanskog i predsjednika Mešihata IZ-e u Sloveniji.

Sabor Islamske zajednice u BiH zasjeda sutra i između četiri kandidata za reisa izabrat će tri, nakon što svi predstave svoje programe.

Za vrhovnog poglavara islamske zajednice kandidiraju muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija sarajevski Husein ef. Smajić i profesor Islamske pedagoške akademije Halil ef. Mehtić.

Cijeli proces izbora reisa poprilično je komplikovan, ali i za šriu javnost skoro pa potpuno zatvoren. Nakon što Sabor izabere kandidate, onda će se, do kraja septembra, sazvati sjednica izbornog tijela, koje pored sabornika uključuje i predstavnike nižih organizacionih strukture te predstavnike uleme (intelektualaca).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije