Izbor delegata iz FBiH za Dom naroda Parlamenta BiH

Radiosarajevo.ba
Izbor delegata iz FBiH za Dom naroda Parlamenta BiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će biti birani hrvatski i bošnjački delegati za Dom naroda parlamenta BiH, biće održana danas, prenosi BHT.

Središnje izborno povjerenstvo danas će obaviti žrijebanje za utvrđivanje redosljeda listi na glasačkim listićima, nakon što su postale pravosnažne odluke o ovjeri kandidatskih listi za izbor delegata iz FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Žrijebanju u sjedištu CIK-a BiH mogu mu prisustvovati sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednik komisije Doma naroda Parlameta Federacije BiH koja provodi postupak glasanja za izbor delegate u Dom naroda Parlamenta BiH, prenosi FTV.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjereno je ukupno sedam kandidatskih lista na kojima se nalaze imena 19 kandidata, dok je iz reda hrvatskog naroda ovjereno šest kandidatskih listi na kojima se nalaze imena 21 kandidata. Za njih će danas tajno glasovati 58 delegata Doma naroda FBiH, a za izbor kandidata potrebna su najmanje tri glasa.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjerena je kandidatska lista Socijaldemokratske partije BiH, na kojoj su Hasan Bećirović i Seudin Hodžić, kao i kandidatska lista Hanke Vajzović, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su Mehmed Bradarić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

CIK je ovjerio i listu Saveza za bolju budućnost BiH na kojoj su Adnan Terzić, Edita Đapo i Enver Išerić, te listu Amira Zukića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su Sulejman Tihić, Ahmet Dervišević i Amela Ćatić.

Na kandidatskoj listi Salke Selmana, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nalaze se Halid Genjac, Alma Čolo i Alija Kusur, dok su na listi Almedina Aliefendić, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Nermina Kapetanović, Hazim Rančić i Fatima Pleh.

Ovjerena je i kandidatska lista Narodne stranke Radom za boljitak iz reda bošnjačkog naroda, na kojoj su Amira Malkočević, Jasminka Fakić i Selma Halković.

Komisija je ovjerila i kandidatske liste iz hrvatskog naroda, odnosno listu Socijaldemokratske partije BiH na kojoj su Krunoslav Vrdoljak i Krešimir Azinović, te listu Hrvatske stranke prava BiH, na kojoj su Stjepan Krešić, Zdravko Prka i Zvonimir Šušnjar.

Na kandidatskoj listi Narodne stranke Radom za boljitak su Ivica Matković, Matea Alpeza i Ivan Pandža, a na listi Hrvatske demokratske zajednice 1990 Josip Merdžo, Martin Raguž, Rudo Vidović, Perica Jelečević i Veso Vegar.

Na kandidatskoj listi Tomislava Martinovića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nalaze se Dragan Čović, Branko Zrno, Ilija Filipović i Slavko Marin, dok je na listi Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjana Krišto, Lidija Bradara, Slavko Matić i Nevenko Herceg.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije