Izbila tuča u talijanskom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Izbila tuča u talijanskom parlamentu

Zastupnici u talijanskom parlamentu tučnjavom su u srijedu ublažili napetost zbog teških reformskih mjera. 

Najmanje dva zastupnika iz Sjeverne lige, članice vladajuće koalicije desnoga centra, potukla su se s članovima opozicijske stranke FLI predsjednika parlamenta Gianfranca Finija. Dva zastupnika dohvatila su jedan drugoga za vrat, a ostali zastupnici pojurili su razdvajati ih. 

Zbog tučnjave koja je izbila nakon Finijeve sarkastične primjedbe na televiziji o tome kako je supruga šefa Sjeverne lige Umberta Bossija u mirovinu otišla s 39 godina, na nekoliko je minuta prekinuta i parlamentarna sjednica, prenijela je Hina. 

Bossi uporno odbija i najmanji ustupak u vezi s traženjem premijera Silvija Berlusconija da se u skladu sa zahtjevima evropskih čelnika izmijeni povoljan talijanski mirovinski sistem. 

Berlusconi u srijedu putuje u Bruxelles s pismom namjere u kojem se najavljuju reforme što bi trebale potaknuti rast i smanjiti talijanski dug. No kritičari, među kojima su i neki vodeći talijanski bankari, kažu da su nužne čvršće i opsežnije mjere. 

"Vlada klima nasilja i netolerancije", rekao je Amedeo Ciccanti iz stranke centra UDC-a. "Moramo se smiriti jer Talijane ovo živcira i više nego nas." 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije