Izbačen na Šešeljev zahjev, Harhoff traži objašnjenje

Radiosarajevo.ba
Izbačen na Šešeljev zahjev, Harhoff traži objašnjenje

Danski sudija Frederik Harhoff uputio je 3. septembra zahtjev tročlanom žalbenom vijeću za dodatno pojašnjenje odluke o njegovoj suspenziji iz vijeća koje zasjeda na suđenju Vojislavu Šešelju, prenosi agencija Anadolija.

Šešelj traži izuzeće suca Harhoffa

Harhoff u svom zahtjevu podsjeća kako je, nakon što je Šešelj tražio njegovo izuzeće zbog pristrasnosti, on uputio potpredsjedniku memorandum u kojem je izrazio svoj stav o problemu, a koji je kasnije proslijeđen potpredsjendiku Haškog tribunala koji je donio konačnu odluku o njegovoj suspenziji.

Sudija tvrdi da pri donošenju konačne odluke nije uzet u razmatranje njegov stav niti stavovi koje je iznio u svom memorandumu.

„U tom memorandumu ja sam objasnio da je moje privatno pismo od 6. juna potaknuto ličnim dilemama nakon otkrića da sam sudija pri međunarodnom sudu koji – moguće – je pod vanjskim uticajem. Moje pismo sigurno ne predlaže da generali i visokorangirani vojni zvaničnici moraju biti osuđeni bez obzira na dokaze i moji lični komentari u pismu nisu na bilo koji način vezani sa optuženim koji nije vojni komandir i koji nije optužen da je direktno komandovao vojnicima za vrijeme rata“, napisao je sudija.

Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda 

Sudija Harhoff podsjeća da je imao pravo iznijeti svoj stav, i braniti se od optužbi, te da je to uobičajena praksa pred drugim međunarodnim sudovima.

„Odluka da budem diskvalificiran sa suđenje Šešelju ima direktan uticaj na mene i moju profesionalnost i predanost ovom Tribunalu kao sudije. Prema bilo kojim standardima i zakonima, ja imam pravo iznijeti svoj stav i da on bude razmatran od vijeća koje donosi odluku. Prema tome, ja bih također bio zadovoljan da budem saslušan pred vijećem kako bih tražio pojašnjenje odluke“, stoji u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije