Iza njega je tekla krvava Sava: "Srpski Adolf" ostaje u zatvoru!

14
Radiosarajevo.ba
Iza njega je tekla krvava Sava: "Srpski Adolf" ostaje u zatvoru!
Arhiv / Goran Jelisić, poznatiji kao "Srpski Adolf"

Carmel Agius, predsjednik Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, ponovo je odbio zahtev bosanskog Srbina Gorana Jelisića, poznatijeg kao "Srpski Adolf" da bude prijevremeno oslobođen sa izdržavanja kazne od 40 godina zatvora, na koju je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima Hrvatima u Brčkom 1992, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba. 

Piše: F. V. 

Jedna od najpoznatijih zločinaca, koji je svoje žrtve ubijao bukvalno pred kamerama, "iza kojeg je ostajala krvava Sava" - tako ostaje i dalje u zatvoru u Italiji. 

Ovo je drugi put da je Jelisiću odbijen zahtjev za privremeno puštanje na sobodu. Ranije je njegov zahtjev odbio i Teodor Meron, raniji predsjednik Mehanizma, Agius, je, međutim, uvjetno priznao umanjenje kazne Jelisiću od 405 dana, koju su mu odobrile vlasti u Italiji, gdje izdržava kaznu. Naime, Agius je pozvao na član 26. statuta i pravilo 150. Pravilnika, te zatražio da se odbije Jeisićevo puštanje na slobodu. Po stanovištvu Mehanizma, Jelisić nije odlužio dvije trećine kazne.

Zahtjev za prijevremeno oslobađanje Jelisić je podnio i na osnovu odluke italijanskog suda po kojem mu je kazna smanjena sa 40 na 30 godina zatvora. Međutim, Mehanizam smatra mjerodavnim presudu koju je Jelisiću izrekao Haški tribunal. 

Goran Jelisić, poznatiji kao

Arhiv: Goran Jelisić, poznatiji kao "Srpski Adolf"

Podsjetimo, Goran Jelisić je sredinom decembra 1999. osuđen za zločine protiv čovječnosti zbog ubistva 13 bošnjaka i Hrvata i za prebijanje i pljačku zatvorenih u logoru koji su srpske vojne, paravojne i policijske snage ustanovile u luci u Brčkom (Logor Luka) poslije zauzimanja grada krajem aprila 1992. godine.

Tribunal je ocijenio je da su Jelisićevi zločini "izuzetno teški i odvratni" i da su šokirali savijeest čovječanstva.

Klod Žorda istakao je da je Jelisić svoje žrtve ponižavao i vrijeđao i da ih je ubijao "škorpionom" sa dva hica u potiljak, kao što je slučaj sa čovjekom koji je ubijen pred kamerama. Mnoge je prethodno primoravao da kleknu i stave glavu na metalnu rešetku od slivnika. Tijel ubijenih su trpana u hladnjaču lokalnog preduzeća i odnošena u masovne grobnice. 

Žorda je istakao da se Jelisić svojim žrtvama predstavljao kao "Srpski Adolf" i da je na prvom pojavljivanju pred sudom u januaru 1998. godine naveo da mu je nadimak Adolf, kao i da je govorio da je u Brčko došao da ubija bosanske muslimane, Bošnjake, da se time ponosio i da se često hvalio brojem ubijenih. Sam Jelisić govorio je da je ubio više od 80 ljudi, podsjetio je Žorda u presudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije