Iz zeničkog zatvora pobjegao Karay Kamel Bin Ali

Radiosarajevo.ba
Iz zeničkog zatvora pobjegao Karay Kamel Bin Ali

Osvježeno u 21:00

Ubojica i višestruko osuđivani Karay Kamel Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, pobjegao je iz zatvora u Zenici.

FTV je nezvanično saznala da je Federalna uprava policija prije desetak dana službeno obavijestila Upravu Kazneno popravnog zavoda Zenica i Federalno ministarstvo pravde o saznanjima koja ukazuju da će Karay Kamel, ukoliko mu se odobri izlazak iz zatvora, pobjeći.

Nevjerojatno, ali uputu Federalne uprave policije ove dvije inistitucije su ignorirale.

Karay Kamel pušten je na sedmodnevni odmor. U zatvor se nije vratio.

Ministarstvo sigurnosti BiH: "Nismo odgovorni za kardinalne greške KPZ-a Zenica"

Ministarstvo sigurnosti BiH ni na koji način nije povezano niti je odgovorno za kardinalne greške i propuste odgovornih osoba Kazneno-popravnog zavoda Zenica koje su omogućile opasnom kriminalcu Karayu Kamelu bin Aliju da izađe na slobodu i pobjegne, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je nadležna da neku osobu proglasi prijetnjom za nacionalnu sigurnost, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH.

OSA je proglasila Karaya Kamela bin Alija prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH, što je navedeno i u obrazloženju rješenja o oduzimanju državljanstva navedenoj osobi, navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 6. marta 2008. godine jednoglasno oduzelo državljanstvo naturaliziranom državljaninu BiH Karayu Kamelu bin Aliju, a poslije izdržavanja kazne zatvora Služba za poslove sa strancima BiH svakako bi preduzela mjeru njegovog protjerivanja iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je.



Uprava KPZ-a: Karay Kamel ispunjavao je uvjete propisane zakonom

U upravi Zavoda je potvrđeno da je Karay Kamel ranije ispunio uvjete propisane Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u vezi s korištenjem vanzavodskih pogodnosti, uključujući i godišnji odmor, jer je izdražao trećinu dosuđene kazne.

O zakašnjenju ovog osuđenika obaviještene su PU Zenica i Federalna uprava policije kao i Državna granična služba, potvrđeno je iz Zeničkog zavoda, uz napomenu da dosad nije zabilježen slučaj da je neki osuđenik afroazijskog porijekla pokušao pobjeći ili pobjegao iz ove ustanove.

Karay Kamel izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužitelju i nasilja u porodici, nakon što je izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva.

Karay Kamel Bin Ali bio je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Arapa poznatog kao Abu Velid.

Bh. državljanstvo je dobio naturalizacijom po osnovi učešća u jedinici „El-Mudžahid" i ženidbom Bosankom.

Ministarstvo sigurnosti proglasilo ga je opasnim po nacionalnu sigurnost, zbog veza s terorističkim organizacijama.

Osuđen je na tri i po godine zbog nanošenja tjelesnih povreda članovima porodice Kovač iz sela Brnjic kod Kaknja.

Karay Kamel je već ranije osuđen u Tunisu na 12 godina robije.



Karay Kamel Bin Ali od marta je koristio vanzavodske pogodnosti

Direktor Kazneno popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, Nihad Spahić jutros je za Fenu izjavio, kako Karay Kamel bin Ali, poznatiji po imenu Abu Hamza, od marta ove godine koristi vanzavodske pogodnosti.

„Tada je odslužio više od pola zatvorske kazne koja iznosi tri godine i deset mjeseci. Radi se o osuđeniku koji je posljednjih godinu dana imao primjereno ponašanje i kako je ispunio sve zakonom propisane uslove, nije postojalo osnove da mu se ne dozvoli korištenje vanzavodskih pogodnosti“, izjavio je Spahić.

Karay Kamel koristio je godišnji odmor i u KPZ se trebao vratiti 27. jula u 12 sati.

„Iz Federalne uprave policije 27. jula oko 09 sati dobili smo telefaks u kojem se navodi kako postoji indicije da se Karay Kamel neće vratiti sa godišnjeg odmora. Sačekali smo tri sata, do 12 sati i odmah sam obavijestio Graničnu policiju BiH, PU Zenica i Federalni MUP“, izjavio je Nihad Spahić, direktor Kazneno popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

EUPM: Bjekstvo iz zeničkog zatvora aktuelizira preispitivanje bh. zatvorskog sistema

Posljednji slučaj bjekstva Karaja Kamela, poznatijeg kao Abu Hamza, koji se nakon dopusta nije vratio u zenički zatvor, ponovo skreće pažnju na potrebu preispitivanja zatvorskog sistema u Bosni i Hercegovini i poboljšanja saradnje, koordinacije i komunikacije između menadžmenta zatvora, agencija za provođenje zakona i Ministarstva pravde, saopćeno je iz Policijske misije Evropske unije.

“Tužioci i procedure krivičnog pravosuđa pred sudovima ne funkcioniraju u vakuumu, oni su na jednom kraju povezani s policijom i zatvorskim sistemom na drugom. Zatvori su posljednji element u lancu krivične procedure. Kao i u svakom lancu, najslabija karika odlučuje o snazi lanca“, kaže komesar Stefan Feller, šef EUPM-a.

Agencije za provođenje zakona su poslale signal upozorenja u ovom slučaju. Iako je informacija primljena 23. jula, u zenički zatvor je stigla nekoliko sati prije isteka 25-dnevnog dopusta Karaja Kamela.

“Element koji najviše interesuje ne samo policiju i pravosuđe nego i građanstvo je da zatvorenici ne pobjegnu”, dodaje komesar Feller. “U cilju sprječavanja bijega, sva tri aktera – policija, zatvor i ministarstvo – moraju postati operativniji, a manje birokratski.”

Policijska misija EU je identificirala aktivnosti oko preispitivanje zatvorskih sistema u BiH kao područje na kome treba uložiti napore u toku nastavka Misije, saopćeno je.

Vezano: Zenički KPZ

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije