Iz Vlade FBiH najavili: Penzije uvećane pet posto

11
Radiosarajevo.ba
Iz Vlade FBiH najavili: Penzije uvećane pet posto
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključak o akontativnom povećanju penzija za 2024. godinu. Navedeno je da će uvećane januarske penzije biti isplaćene već 5. februara ove godine, potvrđeno je iz Vlade FBiH.

Riječ je o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se procenat redovnog usklađivanja penzija počev od 1. januara 2024. godine trebao kretati u procentu od šest posto do sedam posto.

"Penzije uvećane na ovaj način isplaćivale su se u aprilu, retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave zvaničnih podataka u aprilu mjesecu, razlika u penzijama od januara do aprila, nastala po ovom osnovu, isplatiti će se penzionerima u aprilu mjesecu”, kazao je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najniža penzija za decembar je iznosila 538 KM. Ukoliko dodamo povećanje od pet posto, dolazimo do 564,90 KM.

Konačno usklađivanje penzija izvršit će se 15. aprila, nakon što Federalni zavod za
statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2023. godini, kao i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije