Iz Suda BiH pojasnili zbog čega su Armin Ćulum i još pet osoba ostaju u pritvoru

0
Radiosarajevo.ba
Iz Suda BiH pojasnili zbog čega su Armin Ćulum i još pet osoba ostaju u pritvoru
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud BiH

Iz Suda Bosne i Hercegovine u utorak, 15. oktobra, stiglo je saopćenje o slučaju 'Armin Ćulum i ostali' kojim se pojašnjavaju pritvorske i mjere zabrane za uhapšene u nedavnoj akciji Federalne uprave policije.

"Sud je 10. oktobra donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je osumnjičenima Arminu Ćulumu, Alenu Leonu Ćulumu, Justinu Dargelu, Danilu Željku Kataniću i Endrini Tankošić određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 8. novembra, a Justinu Dargelu do 9. novembra ili do nove odluke Suda", naveli su iz Suda BiH.

Istovremeno, osumnjičenom Amrudinu Dugonjiću Sud BiH je izrekao mjere zabrane i to - mjera zabrane napuštanja boravišta, mjera zabrane putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

"Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva (2) mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

Uživo | Pratite kolektivnu dženazu žrtvama poplava i klizišta u Donjoj Jablanici i naselju Zlate

Uživo | Pratite kolektivnu dženazu žrtvama poplava i klizišta u Donjoj Jablanici i naselju Zlate

Inače, osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima iz člana 186. KZBiH, međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. KZBiH i pranje novca iz člana 209. KZBiH", dodali su iz Suda BiH.

Podsjetimo, u velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP) uhapšeni su Armin Ćulum i još pet osoba.
 
"Federalna uprava policije od sinoć provodi operativnu akciju 'Geko' pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja ima za cilj dokumentiranje krivičnog djela 'Organiziranog kriminala' u sklopu koje je lišeno slobode više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe.

U toku su pretresi lica, mjesta i druge radnje, koje provode službenici Federalne uprave policije, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona", saopćeno je nedavno iz FUP-a.

Određen jednomjesečni pritvor Arminu Ćulumu i ostalima

Određen jednomjesečni pritvor Arminu Ćulumu i ostalima

Armin Ćulum i njegov brat Nermin Ćulum su od ranije javnosti poznati kao članovi motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, dok je za njemačku ta organizacija mafijaška i treća po opasnosti u Evropi.

Prema ranijim navodima iz austrijskih i njemačkih policijskih krugova, članovi United Tribuns povezani su s poslovima u bordelima. Armin Ćulum navodno je do 2009. vodio bordele u Austriji, ali je nakon velike policijske racije pobjegao u BiH.

U aprilu 2019. godine policija u Sanskom Mostu je uhapsila Nermina i Armina Ćuluma jer su se dovodili u vezu s ubistvom Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića kod Banje Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije