Iz Suda BiH odgovorili zašto je Milorad Obradović pušten iz pritvora

Radiosarajevo.ba
Iz Suda BiH odgovorili zašto je Milorad Obradović pušten iz pritvora
Foto: Tužilaštvo BiH / Milorad Obradović

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu kojom se optuženi Milorad Obradović, zvani Stiven, tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Ova institucija je donijela rješenje kojim se mjera pritvora zamjenjuje mjerama zabrane za optuženog Milorada Obradovića i on je krajem prošle sedmice pušten iz pritvora.

To je izazvalo ogorčenje bošnjačkih porodica žrtava, jer su razočarani odlukom Suda BiH da osoba koja je u Prijedoru za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu činila djela ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode puštena da slobodno šeta ulicama.

Iz Radiosarajevo.ba smo poslali upit Sudu BiH, odakle nam je stigao sljedeći odgovor koji prenosimo u cijelosti: 

"Sud BiH je u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nakon saslušanja stranaka i branioca, donio odluku o ukidanju mjere pritvora, odnosno zamjeni iste blažim mjerama procesne prinude i to: mjerama zabrana napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor), zabrana putovanja i zabrana kontaktiranja sa određenim osobama (svjedocima, sauočesnicima, odnosno saoptuženima), a iz razloga što se navedenim mjerama može postići svrha, a to je obezbjeđenje prisutnosti osumnjičenog  odnosno optuženog, te uspješno vođenje krivičnog postupka. Protiv ove odluke Suda dozvoljena je žalba.

Napomene radi, pritvor nije kazna niti se ima smatrati takvom, već je to mjera osiguranja prisustva osumnjičenog/optuženog krivičnom postupku. Pritvor se određuje onda kada okolnosti svakog konkretnog slučaja ispunjavaju zakonom propisane posebne razloge za određivanje mjere pritvora. Sud je prilikom razmatranja opravdanosti mjere pritvora u obavezi razmotriti i druge, blaže, mjere (mjera zabrane, jemstvo), te onda kad se cilj i svrha pritvora može osigurati drugom, blažom mjerom, odrediti blažu mjeru, kao što je u konkretnom slučaju i urađeno“.

Podsjetimo, optuženom Obradoviću se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 27. do 30. jula 1992. godine, učestvovao u progonu bošnjačkih civila na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Obradović je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija, zajedno s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu Bošnjaka, ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima od 27. do 30. jula 1992. godine. Prema ranijim navodima iz Državnog tužilaštva, Obradović je u mjestu Miska Glava učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nezakonito zatočeni, mučeni, zlostavljani i nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

"Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba", navodi se u optužnici.

Također, Stiven je osumnjičen da je na stadionu FK Rudar u Prijedoru iz automatske puške pucnjima u glavu ubio tri osobe. 

Milorad Obradović se nalazio u pritvoru od 13. juna 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije