IZ SDS-a poručili SNSD-u: Otpuhat ćemo vas kao tornado

Radiosarajevo.ba
IZ SDS-a poručili SNSD-u: Otpuhat ćemo vas kao tornado

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine raspravlja o zahtjevu zastupnika iz Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. Na samom startu sjednice, pokazalo se da je ovo još jedna prilika za konfrontaciju SNSD-a i SDS-a, koja traje već duže vrijeme. No, poslanici i jedne i druge stranke pokazali su da, kada je svađa u pitanju, „uvijek mogu bolje i više“.

Tako je Milorad Živković (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, govoreći o ovom prijedlogu koji je podrazumijeva provedbu odluke Ustavnog suda BiH u dijelu Izbornog zakona BiH u kojem se imena naziva gradova i opština u RS, moraju uskladiti sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, kazao da je SDS-u trebao „izuzetan intelektualni napor da napravi ovaj zakon“, aludirajući da je ova odluka Ustavnog suda već prošla proceduru u RS-u, te da je sadržavao i prijedlog zakona koji su ranije predložili SDP i SNSD, a koji je oboren.

Mladen Bosić (SDS), kazao je da ukoliko zakon u ovom segmentu ne bude usvojen, BiH prijeti haos i anarhija. Živković je kazao i da je motiv SDS-a da se izmjene ovog zakona usvoje taj što kako je kazao imaju dogovore s međunardonom zajednicom kojoj žele izaći u susret „a o čemu to ćemo tek vidjeti“, kazao je Živković, poručujući SDS-u i ovo: „Džaba vam što ste inženjeri, kada ste mali.“

Odgovorio mu je Borislav Bojić iz SDS-a. „Gospodine Živkoviću, od te kako kažete male partije, vama se tresu..., da ne kažem šta. A, to ćete vidjeti već na narednim izborima.“

Da će podržati prijedlog SDS-a izjasnili su se poslanici SDA i Stranke za BiH, navodeći kao razlog tome taj da bez dopune Izbornog zakona u dijelu izmjena imena gradova i opština u RS, neće moći biti raspisani izbori naredne godine. Niko Lozančić, poslanik HDZ-a, kazao je da će poslanici te stranke glasati protiv prijedloga SDS-a iz principijelnih razloga. Naime, Lozančić je spočitao poslanicima SDA to što su dali podršku ovom zakonu. „Je li to kolegama iz SDA više ne smeta što je najmanje pet-šest mjesta u RS izgubilo prefiks bosanski?... Suštinski ja sam za ove izmjene, ali principijelno nisam. Jer, ovdje smo pokazali da za nas nisu sve odluke Ustavnog suda iste.“ Na to je Lozančiću odgovorio poslanik SDA Šefik Džaferović: „Nemojte se vi kolega Lozančiću sekirati za stavove SDA. Mi znamo kada i kako treba postupati. Ovo je jedna od odluka Ustavnog suda BiH, koja se nama ne sviđa, ali mi poštujemo Ustavni sud i glasat ćemo za nju. Uostalom, ovo je jedini zakon bez kojeg izbori naredne godine ne mogu biti održani.“

U daljnoj raspravi o izmjenama izbornog zakona, poslanici SNSD-a ustrajavaju da se izborni zakon ne može mijenjati samo u jednom dijelu, nego u paketu. Milica Marković (SNSD), kazala je da su izmjene koje je predložio SDS dovoljne i neophodne, tek za raspisivanje izbora. „A, šta ako ne riješimo druge stvari u vezi izbornog zakona. Da li ste vi za to da održimo izbore, a da ih poslije međunarodna zajednica ne prizna.“

Marković je na SDS-ove konstatacije da se SNSD boji izbora naredne godine, kazala da je SDS frustriran činjenicom, da su prošlog četvrtka (na sjednici kada je smijenjen Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz SDS-a, op.a) posalni u opoziciju.

„Ne boji se SNSD izbora, mi jedva čekamo oktobar 2014. godine, da vam tu opoziciju zapečatimo do 2018. Godine“, poručila je Marković, dodajući kako je SDS pokazao da nema kapaciteta da se nosi sa velikim problemima, te da imaju samo četiri poslanika u tom Domu.

U svojoj replici Borislav Bojić je kazao da je Mirko Šarović bio bolji ministar, nego „deset SNSD-ovih“, te poručio da SDS-ovaca ima dovoljno.

„Vi ste pohlepni, jer u tu fotelju u kojoj je bio Šarović će sjesti kadar SNSD-a. I, da vam još jednom kažem da nas ima toliko da vas poput tornada pometemo s političke scene“, kazao je Bojić.

Rasprava o dopuni izbornog zakona oknčana je nakon dva sata koja su uglavnom protekla o međusobnom prepucavanju između SDS-a i SNSD-a, objavio je Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije