Iz Sarajeva krenuo Marš mira prema Srebrenici: Spomen na žrtve genocida

Fena
Iz Sarajeva krenuo Marš mira prema Srebrenici: Spomen na žrtve genocida

Udruženje građana "Svjedoci svog vremena" i ove godine organizira Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica, osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

U Potočarima 11. jula bit će ukopana najmanje 31 žrtva genocida

U pohodu iz Sarajeva će učestvovati više od 30 osoba iz svih dijelova BiH, kao i prijatelji iz Italije. Prema planu, učesnici će danas krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2019.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da je pohod organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

"Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti", poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije