Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba: "Schmidt je u najavi bio vrlo jasan u pogledu svojih očekivanja"

9
L. Memčić
Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba: "Schmidt je u najavi bio vrlo jasan u pogledu svojih očekivanja"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana sutra, 29. decembra, u 10 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izmjene Izbornog zakona BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila je Stranka demokratske akcije, a ovaj prijedlog dolazi nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt rekao da će nametnuti izmjene ukoliko ih ne usvoji Parlamentarna skupština.

Kontaktirali smo Ured visokog predstavnika (OHR) s upitom da li su predložene izmjene u skladu s onim što je tražio Schmidt.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"OHR neće komentirati pojedinačne prijedloge političkih stranaka. Visoki predstavnik Schmidt je u svojoj najavi bio vrlo jasan u pogledu svojih očekivanja i budućih poteza ako se ta očekivanja ne ispune", navodi se u odgovoru OHR-a za portal Radiosarajevo.ba.

Schmidt se javnosti obratio 19. decembra te pozvao bh. vlasti da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

"Imam poštovanje za parlament i govorim da je ovo posljednji poziv da donesu odluku sami.

Ukoliko ne, ja ću doći do vremenskih rokova. Stoga ću apelovati na sve da se učvrsti integritet izbornog procesa. Ja bih volio da domaći organi nađu rješenje. To mora biti sad, ne u narednom mjesecu, godini, kako god. Ja bih onda razmislio u narednih 2-3 sedmice svi bismo željeli da vidimo rezultat. Ako se to ne uradi sad, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i koja ima ovlaštenje da to uradi", rekao je ranije Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije