Iz KCUS-a: Pomaci našeg rada se već vide, smanjene su liste čekanja

Radiosarajevo.ba
Iz KCUS-a: Pomaci našeg rada se već vide, smanjene su liste čekanja
Avaz / Ilustracija
Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je održao sastanak.

Kako su istakli, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu se već dugi niz godina suočava sa problemom velikog broja pacijenata, koji traže usluge primarne zdravstvene zaštite, koja je u nadležnosti domova zdravlja i porodične medicine.

"Također, veoma je veliki broj pacijenata kojima je potreban nivo bolničkih usluga, koje pruža Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš", a koji istu traže u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Na ovaj način izuzetno je otežan rad KCUS, u smislu povećanog obima posla, velikih finansijskih izdataka, premorenosti medicinskog osoblja i uposlenika, dok su primarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite istovremeno rasterećeni usluga, koje su dužni pružati, u skladu sa Zakonom" stoji u saopćenju KCUS-a.

KCUS raspolaže sa 1909 kreveta, a osnovna dužnost uposlenika je rad uz pacijenta, a ne primarni i sekundarni nivo zdravstvene usluge, rekli su.

"Ukupna dugovanja KCUS iznose oko 100 miliona KM, i mi se trudimo da pružimo adekvatnu uslugu ležećim bolesnicima."

Zaključci koji je donio direktorij na današnjem sastanku su:

1. KCUS će i dalje raditi najbolje što može, u okviru naših mogućnosti, kako bismo pružili što bolje usluge našim pacijentima;

2. Direktori disciplina predlažu da Opa bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš", u kojoj je uposleno 8 specijalista urgentne medicine, preuzme rad na Klinici urgentne medicine KCUS, pet dana u sedmici, a da KCUS sa samo 4 uposlena specijalista urgentne medicine, od kojih je jedan invalid II kategorije, radi dva dana.

"Zahvaljujući novoj organizaciji rada, kao i predanom i odgovornom radu naših uposlenika, smanjene su liste čekanja za pregled dojke, što je veoma bitno za zdravlje svake žene, a s obzirom da je u porastu broj pacijentica sa karcinomom dojke.

Također, čekanje na biohemijske pretrage svedeno je na svega 30 minuta (za razliku od nekoliko sati, koliko se ranije čekalo na nalaze krvi), te su smanjene sve liste čekanja na dijagnostičke nalaze na Klinici za radiologiju.

Pomaci našeg rada se već vide, te sa sigurnošću obećavamo da će pacijenti i dalje biti naš prioritet, te da ćemo predano raditi u njihovom najboljem interesu" zaključili su iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije