Iz Galerije portreta 'nestalo' 70 slika

Radiosarajevo.ba
Iz Galerije portreta 'nestalo' 70 slika


Iz Međunarodne galerije portreta Tuzla (MGP), koja čuva neprocjenjivo nacionalno blago, tokom proteklih godina nestalo je 70 slika i skulptura čuvenih svjetskih autora!

Broj nestalih slika utvrđen je nedavnim popisom umjetničkog fonda galerije, nakon čega je o svemu Uprava ove kulturne ustanove obavijestila MUP TK i Kantonalno tužilaštvo.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, iz bogatog umjetničkog fonda nedostaju slike Ismeta Mujezinovića, Safeta Zeca, Haima Pinte, Adele Ber-Vukić, Božidara Jakca, Vere Fišer, Marije Ujević i mnogih drugih velikana likovne umjetnosti.

„Radi se o neprocjenjivoj materijalnoj vrijednosti koja, sigurno, prelazi dva miliona maraka. S druge strane, ako se gleda umjetnička vrijednost nestalih djela, šteta je još veća. Mnoge Ismetove slike koje nedostaju nastajale su još četrdesetih godina prošlog vijeka.Također, nedostaju i čuvena djela iz zbirke „Tito u djelima likovnih umjetnika“ koja su radili Safet Zec i Marija Ujević. Dvije slike iz ove zbirke posjedovala je samo Međunarodna galerija portreta na čitavom prostoru bivše države“, kaže „Avazov“ izvor blizak MGP-u Tuzla.

Da u ovoj kulturnoj ustanovi ne manjka problema, svjedoči i činjenica da je glavni pečat nestao prije nekoliko godina i još uvijek nije pronađen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije