Poruke / Iz Dubrovnika poručili Trebinju: Možemo sarađivati kad se izvinite za zlodjela

19. 07. 2019. u 11:57:00 Fena

Shares: 60

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je u petak u Mostaru kako od Trebinja očekuju ispriku za "sva zlodjela koja su napravili Dubovniku" prije nego se počne pričati o suradnji dvaju gradova.

"Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz općine Trebinje. U trenutku kada se ispričaju za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti suradnju na jednaki način kao što surađujemo s Kotorom, i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se ispričali",  izjavio je Franković u Mostaru gdje sudjeluje na konferenciji "Održivi turizam i kulturna baština".

Dubrovački gradonačelnik tako je dogovorio na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku suradnju.

Franković se prisjetio početka rata kazavši kako je 6. decembra 1991, dan kada su iz Trebinja krenuli osvajački pohodi ka Duborvniku, najgori dan u povijesti tog hrvatskog grada.

"Već dvije godine na 6. 12. Republika Crna Gora šalje svog veleposlanika da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i ispričao se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje?", rekao je Franković.

S druge strane, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se također nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, kazao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.

"Mislim da postoji prostora i da možemo surađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti suradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-te i 40-te, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece", rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6000 Trebinjaca.

KOMENTARI (1)