Ivo Josipović u Tuzli odao počast poginulima na Kapiji

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović u Tuzli odao počast poginulima na Kapiji

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je posjetio Tuzlu, gdje ga je dočekao načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović sa svojim saradnicima.

"Tuzla je prelijep grad bogate povijesti, vaš načelnik me je upoznao i sa poviješću, znamenitostima, ali i sa gospodarskim mogućnostima. Posebno smo razgovarali o svemu onome što hrvatsko gospodarstvo nudi ne samo Hrvatskoj, nego i susjedima Bosni i Hercegovini", izjavio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, istakavši da je uvjeren da će njihovo članstvo u Evropskoj uniji profitirati.

Pojasnio je da neće samo Hrvatska profitirati, nego i njihovi susjedi, te će i Tuzla od toga imati puno bolje uvjete, nego što je to imala do sada.

Predsjednik Hrvatske sa domaćinima Tuzle se uputio prema centru grada, posjetio je kipove Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića, zatim Gradski park gdje je obišao spomenik Tvrtka I Kotromanića, te originalne starobosanske stećke i plato sa Poveljom Kulina bana.

Počast poginulima na Kapiji

Predsjednik Josipović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen ploče na Kapiji, te odao počast u znak sjećanja na 71 mladog čovjeka ubijenog 25. maja 1995. godine.

Nastavak šetnje je bio prema Sonom trgu i Trgu slobode, te je obišao i lokaciju nekadašnje katoličke crkve, budućeg Hrvatskog kulturnog centra u izgradnji.

Hrvatski predsjednik će obići još Katolički školski centar u Tuzli, gdje će se susresti sa Hrvatima iz Tuzlanskog kantona, a zatim će svoju posjetu Tuzli završiti večerašnjim potpisivanjem aneksa Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Tuzli.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije