Ivo Josipović u prvoj službenoj posjeti BiH nakon ulaska Hrvatske u EU

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović u prvoj službenoj posjeti BiH nakon ulaska Hrvatske u EU

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, u ponedjeljak i u utorak, boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Radi se o prvoj posjeti hrvatskog predsjednika nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. jula.

Prvi dan posjete hrvatski predsjednik održat će razgovore s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te će prisustvovati radnoj večeri s predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrima u Vijeću ministara te predsjednicima Vlada entiteta, javlja agencija Anadolija.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu bit će upriličena ceremonija dočeka hrvatskog predsjednika, gdje će Josipovića dočekati predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Potom će biti održan sastanak Josipovića sa Radmanovićem i članovima predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem, nakon kojeg slijedi bilateralni sastanak delegacija dvije zemlje, a potom izjave za medije hrvatskog predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Josipović će u kasnim popodnevnim satima prisustvovati prijemu koji će u njegovu čast prirediti veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH, saopćio je ured hrvatskog predsjednika. Domaćin prijema je ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić. Ovom prilikom previđeno je obraćanje predsjednika Josipovića, na nakon prijema hrvatski predsjednik će prisustvovati službenoj večeri čiji domaćin će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a prisustvovat će ministri u Vijeću ministara i premijeri entitetskih vlada, FBiH Nermin Nikšić i RS-a Željka Cvijanović.

Drugog dana posjete, u utorak, u prijepodnevnim satima, Josipović će posjetiti Brčko Distrikt gdje će obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora 5c i razgovarati sa čelnicima Brčko Distrikta. U poslijepodnevnim satima u utorak hrvatski predsjednik posjetit će Tuzlu i razgovarati sa čelnicima općine Tuzla i kantona Tuzla, kao i s predstavnicima Hrvata u Tuzlanskom Kantonu. Također će obići budući Hrvatski centar koji je u fazi preuređenja te upaliti svijeću ispred spomen-ploče postavljene u sjećanje na 71 mladog čovjeka poginulih u Tuzli 1995. godine na Trgu prekinute mladosti - Kapiji.

Na kraju posjete BiH, predsjednik Josipović prisustvovat će potpisivanju sporazuma o saradnji između Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije