Ivo Josipović jučer u Ahmićima i Križančevom Selu

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović jučer u Ahmićima i Križančevom Selu
Josipović odaje počast žrtvama u Ahmićima (Foto: Getty)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je u pratnji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe ef.Cerića posjetio Ahmiće i Križančevo Selo, gdje se poklonio svim žrtvama.

Polaganjem vijenca, minutom šutnje i na drugi način odata je počast žrtvama ratnog zločina.

Josipović: "Nikad više!"

Posjeta Ahmićima dan uoči godišnjice zločina koji su počinili pripadnici HVO-a, na simboličan način svjedoči o odlučnosti hrvatskog predsjednika da "otvori vrata" boljim odnosima između dviju zemalja, prenosi Fena.

Značaj i značenje ovog simboličnog čina za novi početak između Hrvatske i Bosne i Hercegovine najbolje opisuje izjava samog hrvatskog predsjednika, "Upravo zato što želim da loša povijest ostane iza nas, a što bolja budućnost nije moguća bez velikih simboličnih gesta, odlazim u Ahmiće. I politika Hrvatske bila je jedan od faktora stradanja ljudi u Bosni i Hercegovini " izjavio je Josipović uoči posjete Bosni i Hercegovini.

Josipović je najviši rangirani hrvatski zvaničnik i prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Ahmiće i osudio zločin koji je tamo počinjen.

Cvijeće na spomen-obilježje u Ahmićima položila je i delegacija Vijeća ministara BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Reis Cerić i Ivo Josipović (Foto: Reuters)

Nakon obilaska Ahmića i polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Križančevu Selu, predsjednik Hrvatske je izjavio da je tu da oda počast žrtvama s porukom da se takva strašna djela više nikada ne ponove.

"Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovdje sa mnom bili vjerske vođe te istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost mi smo se ovdje ujedinili u ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i da kažemo nikada više," istakao je Josipović.

Poruke dobre volje uputili su i vjerski poglavari kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema ef. Mustafa Cerić, istaknuli su značaj ovog čina za vraćanje i jačanje povjerenja među ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini.

Vraćanje komšijskim odnosima


Stanovnicima Ahmića posjeta hrvatskog predsjednika mnogo znači, kazao je predsjednik organizacije 16. april koja okuplja preživjele Ahmićane, Elvedin Kermo:

“Posjeta gospodina Ive Josipovića predstavlja prije svega izraz dobre volje. Ovo je prvi put da jedan visoki hrvatski zvaničnik i uopšte hrvatski političar dođe u Ahmiće. Vjerujemo da će posjeta gospodina Josipovića doprinijeti uspostavljanju pravih komšijskih odnosa u Ahmićima.”

Posjeta Ahmićima dolazi baš dan uoči sedamnaeste godišnjice ovog zločina u tom selu u srednjoj Bosni, za koji je Haški tribunal osudio bivšeg potpredsjednika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Darija Kordića na 25 godina zatvora.

Ratni komandant Operativne zone HVO-a za centralnu Bosnu, general Tihomir Blaškić u prvostepenom postupku osuđen je na 45 godina zatvora za ovaj i druge zločine u srednjoj Bosni, ali mu je kazna nakon žalbenog postupka smanjena na devet godina.

Paška Ljubičića, ratnog komandanta vojne policije HVO-a u Sud BiH osudio je na deset godina zatvora. Ratni komandant vojne policije HVO-a u srednjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su lično učestvovali u napadu na Ahmiće osuđeni su u Hagu na 18 (Šantić) i 12 godina (Josipović) zatvora. Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu.

Djeca u Križančevom selu pozdravljaju Josipovića (Foto: Getty)

Da se živi dalje, da se ide naprijed

Nakon posjete Ahmićima, hrvatski predsjednik otići će i u Grabovicu kod Mostara, gdje su vojnici 9. i 10. motorizovane brigade Armije BiH 8. i 9. septembra 1993. ubili 33 hrvatska civila.

Ivo Pranjković iz Križančevog sela kaže kako je pozitivno s obje strane da se vidi stradanje i jedne i druge strane:

“I da se jednom prekine ta glupost, te da se živi dalje, da se ide naprijed, u budućnost.”

Sudovi u BiH za ovaj zločin su osudili neposredne počinioce na po 13 godina zatvora: Seada Karagića, Nihada Vlahovljaka i Harisa Rajkića, Enesa Šakraka na deset godina i Mustafu Hotu na devet godina.

Za ovaj zločin u Hagu je 2007. godine oslobođen optužbe zamjenik ratnog komandanta armije BiH Sefer Halilović, a zločin u Grabovici nije uvršten u hašku optužnicu protiv Halilovićevog nadređenog, ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića.ž

Ivo Josipović sasatao se sa zvaničnicima u BiH
SAD pozdravljaju Josipovićev govor u Parlamentu BiH
Hebrang Josipoviću: Hrvatska nikada nije dijelila BiH

radiosarajevo.ba/slobodnaevropa.org

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije