Ivica Puljić: Ja bih Srbiji plaćao da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić

2
Radiosarajevo.ba
Ivica Puljić: Ja bih Srbiji plaćao da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić
Foto: Screenshot / Ivica Puljić

Poznati bh. novinar Ivica Puljić jučer je, 19. aprila, izvještavao na svom profilu na društvenoj mreži X direktno sa sastanka u UN-u, na kome se razmatrao nacrt Rezolucije o Srebrenici. 

Puljić je dan započeo pohvalom ambasadora BiH pri UN-u, uz ironični komentar zemalja koje su odbile podržati rezoluciju.

"Odlična prezentacija rezolucije o Srebrenici na kojoj je dominirao BiH ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija. Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sj. Koreja, 'svjetski demokratski oslonac' protiv. Rezolucija ima većinsku potporu u UN-u."

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Podijelio je Puljić i video atmosfere sa samog sastanka. Na videu se može vidjeti da je rezolucija o Srebrenici izazvala veliku pažnju u sjedištu UN-a.

"Prepuna sala na prezentaciji rezolucije o Srebrenici na kojoj smo vidjeli da svijet ima i humanu stranu. U ovom trenutku rezolucija ima nepokolebljivu potporu."

U hodniku je naišao i na ruskog ambasadora Vasilija Nebenzyu, koji mu je rekao da Rusija ne planira uložiti amandman jer "da ga ima, rezolucija bi dobila još više glasova". Ipak, Puljić ove tvrdnje uzima sa dozom rezerve. 

"Još jedna stvar oko rezolucije. Meni je ruski ambasador u UN-u sinoć rekao da oni nemaju amandman koji bi uključio i Gazu u cijelu priču, ali u to ne treba potpuno vjerovati. Amandmani na tekst rezolucije se ulažu obično dan prije glasanja, a ne ovako rano. Dakle, treba sačekati."

Imao je Puljić komentar i na diplomatsko predstavljanje Srbije. 
"Ja bih plaćao Srbiji da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić (tko mu dade takvo ime?).
Kaže on: "Ž.Cvijanović bi došla u UN ako dobije američku vizu." Tako nas je podsjetio da je Ž. Cvijanović pod američkim sankcijama - i zbog negiranja genocida - pa ne može doći.""

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije