Ivanković osuđen na 14 godina za 'Korićanske stijene'

Radiosarajevo.ba
Ivanković osuđen na 14 godina za 'Korićanske stijene'

Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, osuđen je na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Ivanković je, odlukom Suda, pušten na slobodu uz niz mjera zabrane. On je 22. juna 2009. godine postigao sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice zbog učešća u ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Vijeće ga je oglasilo krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u cilju progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja Prijedora. Ivanković je osuđen za zločin protiv čovječnosti prema individualnoj krivičnoj odgovornosti.

Pri izricanju presude, sutkinja Minka Kreho je čitala imena nekih od ubijenih na Korićanskim stijenama, istaknuvši da su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri osobe i dijelovi tijela nekoliko ubijenih muškaraca.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH uz Ivankovića se terete Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

Nakon što je Ivanković postigao sporazum sa Tužilaštvom, svjedočio je protiv ostalih optuženih i tom prilikom detajno govorio o učešću pripadnika interventnog voda i prijedorske policije u zločinu na Korićanskim stijenama, kao i svom sudjelovanju u ubistvima.

Poslije njegovog svjedočenja i trećeoptuženi Đurić je priznao krivicu za učešće u ubistvu civila na Korićanskim stijenama. Sporazumom o priznanju krivice sa Tužilaštvom, Đurić se obavezao da će 7. jula svjedočiti protiv ostalih optuženih nakon čega će Vijeće donijeti presudu.

Vijeće je konstatovalo da iskreno priznanje krivice i značajna saradnja Ivankovića sa Tužilaštvom BiH i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju predstavlja, između ostalih, olakšavajuće okolnost za optuženog. Otežavajuće okolnosti pri određivanju kazne Vijeće nije našlo.

Odlukom Vijeća, a na prijedlog Ivankovića i saglasnost Tužilaštva, optuženi je pušten na slobodu, ali mu je izrečeno niz mjera zabrane i obaveza.

Zabranjeno mu je napuštanje boravišta i mijenjanja adrese prebivališta bez odobrenja Suda BiH, ima obavezu svakodnenog javljanja prijedorskoj policiji, te zabranu kontaktiranja sa mogućim saučesnicima i saoptuženim u zločinu, kao i svjedocima i žrtvama.

Ivankoviću su, odlukom Suda, privremeno oduzeti pasošu i druge putne isprave, te mu je zabranjeno korištenje drugih dokumenata za prelaz državnih granica.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije