Ivanić: U narednih 20 godina nije moguć nezavisni RS, a ni BiH bez entiteta

Srna
Ivanić: U narednih 20 godina nije moguć nezavisni RS, a ni BiH bez entiteta
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je nadu da se političari u BiH neće baviti prošlošću i da će u budućnosti više pažnje biti usmjereno ekonomiji, razvoju, boljem školstvu, zapošljavanju i ostalim životnim temama.

"Moramo realno poći od činjenice da je Dayton jedino moguće rješenje i da, ako neko pokuša da uradi nešto drugo, nema šanse. U ovom trenutku mišljenja sam da bar 20 godina nije moguća nezavisna Republika Srpska, a ni unitarna BiH bez entiteta. Ako to prihvatimo, onda se možemo okrenuti budućnosti", rekao je Ivanić sinoć u Derventi.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoje oni koji ne prihvataju realne mogućnosti i nastoje da proizvode krizu.

"Mislim da je međunarodna zajednica u međuvremenu postala realnija kada je pristup BiH u pitanju. EU je rekla je - ne zanima ih naš ustav, već ekonomske reforme", dodao je Ivanić.

On kaže da je posljednja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta odlaskom bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića i da je on adresa na kojoj se može dobiti odgovor kada će se stanje u Predsjedništvu BiH vratiti u normalu.

"Izetbegović mora reći kako vidi nastavak rada i dati određene odgovore. Ne možemo se ponašati kao da se nije ništa desilo. Šta je s nalozima iz kabineta bošnjačkog člana bošnjačkim ambasadorima da se ne poštuje ministar iz reda srpskog naroda?", upitao je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.

On smatra da se neko mora izviniti ili kazati da se takve stvari više neće dešavati i da se "pisma koja se šalju otvaraju samo zašto što je u Ambasadi BiH neko iz drugog naroda": "Naprotiv, ostvarili smo nekoliko političkih uspjeha. Prvi put doveli smo međunarodnu zajednicu u poziciju da ne može biti jednostrana", izjavio je Ivanić novinarima u Derventi, gdje je prisustvovao proširenoj sjednici Opštinskog odbora partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije