Ivanić: Stavljena tačka na priču o zaključcima Narodne skupštine

Radiosarajevo.ba
Ivanić: Stavljena tačka na priču o zaključcima Narodne skupštine

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da je današnjom političkom izjavom, na konsultacijama političkih partija kod predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića, "stavljena tačka na priču o zaključcima Narodne skupštine RS" i da dalje ne treba otvarati ovu temu.

"Partije su o tome iznijele svoj stav, pošto one i imaju pravo na svoj politički stav, a o obliku djelovanja i o tome kako će realizovati svoj politički stav, to će pokazati vrijeme", rekao je Ivanić novinarima nakon završene sjednice Glavnog odbora PDP-a.

On je naveo da su konsultacije kod predsjednika RS protekle u razmjeni mišljenja, što je u konačnom ishodu imalo zajednički stav, i da to za njega predstavlja "završenu stvar".

Ivanić je ponovio svoj i stav PDP-a da Vlada RS treba da iznese svoju pravnu argumentaciju i pravni komentar onoga što je u pravnom smislu rekao visoki predstavnik.

"To je njihova obaveza i mi to očekujemo. Zavisno od toga vidjećemo da li ima osnova da se to ponovo pojavi u Narodnoj skupštini RS ili ne", rekao je Ivanić dodajući da lično misli da to može biti "okvir djelovanja Vlade RS i da Narodnu skupštinu RS u to više ne treba uvlačiti".

Govoreći o spekulacijama u javnosti u vezi sa formiranjem koncentracione vlade, Ivanić je naveo da je to pokazatelj duboke ekonomske krize u kojoj se RS nalazi i dodao da se koncentraciona vlada kao rješenje nudi kao koncept onog trenutka kada je sve u raspadu.

"Očito je da je ekonomsko stanje tako dramatično i puno teže nego što javnost i mi svi skupa mislimo, kada je nekome uopšte pala na pamet ideja o koncentracionoj vladi. Mi u nju nismo sigurni i sačekaćemo da vidimo o čemu se radi da bismo se opredijelili", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je aktuelna vlast svjesna lošeg ekonomskog stanja u RS i da to pokazuje nuđenjem koncepta koncentracione vlade, koju, u principu uvijek traži opozicija, a ne vlast.

Predsjednik Kuzmanović održao je danas konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka RS, koje su usaglasile zajedničku političku izjavu u kojoj se naglašava da nije bilo nikakve potrebe da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koristi bonska ovlašćenja u slučaju zaključaka parlamenta RS.

Političku izjavu na današnjem sastanku kod predsjednika RS usaglasili su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SP-a Petar Đokić, potpredsjednici SDS-a, DNS-a i SRS-a RS Borislav Bojić, Nedeljko Čubrilović i Miodrag Deretić, i predstavnik DP-a Momčilo Novaković.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije