Sastanak Ivanića i Ivanova: Odnosi BiH i Makedonije su primjer uspješne saradnje

Radiosarajevo.ba
Sastanak Ivanića i Ivanova: Odnosi BiH i Makedonije su primjer uspješne saradnje
Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine boravio je u srijedu u službenoj posjeti Makedonije, gdje se sastao sa predsjednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Emilom Dimitrijevim.

Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlje, stanje u regionu i bilateralni odnosi BiH i Makedonije, koji su ocijenjeni izuzetno prijateljskim i najboljim primjerom uspješne saradnje i međusobnog razumijevanja na Balkanu, bez ijednog neriješenog pitanja.

Ivanić i Ivanov su se složili da obje zemlje imaju zajednički cilj, a to je europski put, te su konstatovali da je potrebno pojačati ekonomsku saradnju dvije države. Razgovarano je i o otvaranju direktne avio-linije Skoplje - Sarajevo i detaljima u vezi s pripremom sporazuma o međusobnim putovanjima bez lične karte.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH upoznao je predsjednika Ivanova sa aktuelnom političkom situacijom u BiH kao i tenzijama u prethodnom periodu, koje su obilježile cjelokupnu situaciju u BiH.

Predsjedavajući Ivanić dočekan je u Skoplju uz najviše državne i vojne počasti. Nakon održanih odvojenih susreta s predsjednikom i premijerom Republike Makedonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH položio je vijence na Spomeniku palim herojima Makedonije.

Tokom posjete predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o procesu pristupanja Europskoj uniji.

U delegaciji BiH su, osim predsjedavajućeg Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasadorka BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić, kao i predstavnica Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Andrijana Katić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije