Ivanić: Osporavanje 9. januara uvod u zaoštravanje političkih prilika u BiH

Fena
Ivanić: Osporavanje 9. januara uvod u zaoštravanje političkih prilika u BiH
AA / Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić podsjetio je danas da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila novi Zakon o proslavi 9. januara kao Dana tog bh. entiteta, a koji je važeći i ni od koga nije osporen.

Ocijenio je da je pozivanje na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zbog zabrane pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH da učestvuju na manifestacijama na obilježavanju Dana Republike Srpske potpuno nezakonito.

U izjavi za Fenu iznio je stav da će ovo biti uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH te je najavio da će razmisliti o mogućim potezima.

"Prema vojnicima i oficirima, pogotovo onima koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske, imamo obavezu da im omogućimo učestvovanje u svim manifestacijama povodom obilježavanja 9. januara. Ko vjeruje da će na silu biti u stanju da srpskom narodu određuje datume koje će slaviti, a koje ne, strašno griješi", stav je člana Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane BiH najavilo je danas da će odobriti učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske, Narodno-oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije